ΚεντρικήΥγεία

Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη: Πότε ξεκινούν και πώς να τις διαχειριστείτε

21/2/2023

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ζαλάδες στην εγκυμοσύνη.

Στην εγκυμοσύνη τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνουν την ροή του αίματος προς το έμβρυο, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο της μητέρας.

Η ζαλάδες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνη, στις περισσότερες περιπτώσεις καθόλου ανησυχητικό, και μπορείτε να το διαχειριστείτε εύκολα με απλά tips.

Πότε ξεκινούν οι ζαλάδες στην εγκυμοσύνη;

Στις περισσότερες γυναίκες, οι ζαλάδες της εγκυμοσύνης ξεκινούν μεταξύ της 12ης εβδομάδας εγκυμοσύνης και τις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, δεν θεωρείται ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αν και για πολλές εγκύους είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων του σακχάρου που προκαλούν οι πρωινές ναυτίες.

Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Ήδη από τις αρχές της εγκυμοσύνης το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες όχι ενός, αλλά δύο οργανισμών. Τα αίτια των ζαλάδων ποικίλουν. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Το σώμα ακόμα δεν παράγει αρκετό αίμα ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει επιτυχώς το αναπτυσσόμενο κυκλοφορικό σύστημα.
  • Τα υψηλή επίπεδα της προγεστερόνης μπορούν επίσης να χαλαρώσουν και να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας έτσι την ροή του αίματος προς το μωρό και μειώνοντάς την προς τον δικό σας οργανισμό.
  • Το αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά όταν ξαπλώνετε ανάσκελα.
  • Έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία
  • Μειωμένα επίπεδα σακχάρου λόγω αφυδάτωσης

Πώς να διαχειριστείτε τις ζαλάδες στην εγκυμοσύνη;

Όσο φυσιολογικές και αν θεωρούνται οι ζαλάδες στην εγκυμοσύνη, δεν θα πρέπει να τις αγνοήσετε. Τις μέρες ή τις ώρες που νιώθετε τα συμπτώματα πιο έντονα, αποφύγετε την οδήγηση, το περπάτημα και γενικά ό,τι μπορεί να θέσει εσάς και το μωρό σας σε κίνδυνο.

Ξαπλώστε σε κρεβάτι ή καναπέ κα κρατήστε τα πόδια σας ελαφρώς σηκωμένα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό καθίστε και βάλτε το κεφάλι σας ανάμεσα σα γόνατα, όσο σας επιτρέπει το μέγεθος της κοιλιάς. Αναπνεύστε αργά και σταθερά, παίρνοντας βαθιές ανάσες.

Πόσο διαρκούν οι ζαλάδες στην εγκυμοσύνη;

Οι ζαλάδες μπορεί να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα και να διαρκέσουν μέχρι και τον τοκετό. Ενημερώστε σε κάθε περίπτωση τον γιατρό σας και εκείνος θα εξετάσει τα πιθανά αίτια για σας κατευθύνει και στην ανάλογη αντιμετώπιση.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βρες την ιδανική απόχρωση για τα μαλλιά σου

xristiana

Ολιστικές δράσεις, για μικρούς και μεγάλους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 1/11

xristiana