ΚεντρικήΥγεία

Εμβοές: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο θόρυβος των αυτοκινήτων

7/2/2023

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε περιοχές με ηχορύπανση λόγω της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ειδικά όταν αυτή δεν σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εμβοές.

Δανοί ερευνητές εντόπισαν μία σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης εμβοών και του θορύβου από την κυκλοφορία, με πιθανές αιτίες τον φαύλο κύκλο αντιδράσεων στρες και τις διαταραχές του ύπνου.

Το να ζει κάποιος κοντά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επηρεάσει τον ύπνο του, εξήγησαν, ενώ όσοι δεν κοιμούνται καλά και έχουν μεγαλύτερο άγχος μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμβοών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια Δανούς, εντοπίζοντας περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις εμβοών.

Για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ στα επίπεδα θορύβου στα σπίτια των ανθρώπων, ο κίνδυνος εμφάνισης εμβοών αυξανόταν κατά 6%, δήλωσε η ερευνήτρια Manuella Lech Cantuaria, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Mærsk Mc-Kinney-Møller και συνεργάτιδα κλινικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εστίαση στη σημασία του κυκλοφοριακού θορύβου και της ανθρώπινης υγείας, δήλωσε ο ερευνητής Jesper Hvass Schmidt, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κλινικής έρευνας και επικεφαλής ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense.

Ο Schmidt πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανώς ακόμη περισσότερες μη αναφερόμενες περιπτώσεις εμβοών που δεν έχουν παραπεμφθεί σε κλινική ακοής από γιατρούς.

Οι εμβοές είναι ήχοι κουδουνίσματος, βουητού, σφυρίσματος ή βουητού που δεν προέρχονται από εξωτερική πηγή. Μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης νόσου ή τραυματισμού, αλλά μπορεί η αιτία να είναι άγνωστη. Συχνά εμφανίζεται με απώλεια ακοής.

Οι εμβοές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Η ψυχοθεραπεία και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσουν, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι είναι μύθος ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο από την κυκλοφορία, καθώς η κύρια αιτία του θορύβου είναι η επαφή μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου. Στη Γερμανία, τα όρια ταχύτητας έχουν μειωθεί σε κάποιες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας ως ένας τρόπος περιορισμού των διαταραχών του ύπνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πάνω από 200 πυροσβέστες και τεχνικό εξοπλισμό στέλνει στην Ελλάδα ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

xristiana

Ο τύπος του αφαλού σας δείχνει πόσα χρόνια θα ζήσετε – Ποιο από τα έξι σχήματα έχετε

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana