ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γιατί επείγει η προστασία του περιβάλλοντος

21/2/2023

Το περιβάλλον, είναι το θεμέλιο όλης της ζωής στη Γη. Μας παρέχει τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και την τροφή που καταναλώνουμε. Είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε, για τη δική μας ευημερία και για τις μελλοντικές γενιές. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι, για τους οποίους η προστασία του περιβάλλοντος είναι τόσο σημαντική.

Βιοποικιλότητα

Η βιοποικιλότητα, αναφέρεται στην ποικιλία των φυτικών και ζωικών ειδών, που υπάρχουν στον πλανήτη μας.

Είναι απαραίτητη για την υγεία των οικοσυστημάτων και για τις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως είναι ο καθαρισμός του νερού και του αέρα, η επικονίαση και η γονιμότητα του εδάφους.

Η προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία με τη σειρά της ωφελεί την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία.

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή, είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, και προκαλείται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι η καύση των ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβάνουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα συχνότερα και σοβαρότερα καιρικά φαινόμενα και τις απειλές για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.

Η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της διατήρησης των φυσικών καταβοθρών άνθρακα, όπως είναι τα δάση, είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δημόσια υγεία

Η περιβαλλοντική ρύπανση, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τις αναπνευστικές ασθένειες και με τον καρκίνο, ενώ η ρύπανση του νερού, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ασθένειες.

Προστατεύοντας το περιβάλλον, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβείς ρύπους και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Οικονομικά οφέλη

Ένα υγιές περιβάλλον παρέχει πολυάριθμα οικονομικά οφέλη, όπως είναι το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρα, το γόνιμο έδαφος για τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους για ενέργεια και για πρώτες ύλες.

Η προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλίζει ότι οι πόροι αυτοί θα παραμείνουν διαθέσιμοι για τις μελλοντικές γενιές και συμβάλλει επίσης στη στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία, τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών. Αναλαμβάνοντας δράση για τη μείωση των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και τον πλανήτη. Δεν είναι ανάγκη να λάβετε ακραία μέτρα για να συμβάλλετε στην προστασία. Ακόμα και το να κάνετε απλά πράγματα, όπως το να χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενες σακούλες και να επαναχρησιμοποιείτε ό,τι σακούλες πλαστικές έχετε, μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Related posts

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

xristiana

Ψαλίδι βλεφαρίδων: Πώς θα το χρησιμοποιήσεις σωστά για ν’ απογειώσεις το βλέμμα σου

xristiana

Πρωτομαγιά στο ΚΠΙΣΝ με δράσεις για μικρούς και μεγάλους

xristiana