ΚεντρικήΥγεία

Ιστορικό κατάθλιψης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

23/2/2023

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από κατάθλιψη.

Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500.000 εθελοντές ηλικίας 18-49 ετών, διαπίστωσε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο ιστορικό κατάθλιψης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της μελέτης που ανέφεραν 1-13 ημέρες κακής ψυχικής υγείας σε διάστημα 30 ημερών, είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο αργότερα, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν διαταραχές της διάθεσης.

Μάλιστα, για όσους είχαν 14-30 ημέρες κακής ψυχικής υγείας, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 130%.

Στο δείγμα που εξέτασε η παρούσα μελέτη, το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν τετραπλάσιο, καθώς πάνω από το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης.

Από τις παρατηρήσεις της μελέτης φαίνεται ότι η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την καρδιαγγειακή νόσο πιθανώς ξεκινά από τις νεαρότερες ηλικίες.

«Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, ο ασθενής μπορεί να αποφύγει διάφορα γεύματα ή να καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων. Η κατάθλιψη επηρεάζει επίσης τον ύπνο και τη φυσική άσκηση, ενώ αρκετοί ασθενείς με κατάθλιψη ξεκινούν το κάπνισμα. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αναφορικά με την κατεύθυνση της σύνδεσης ανάμεσα στην κατάθλιψη και την καρδιαγγειακή νόσο,

Η σύνδεση της κατάθλιψης και των καρδιαγγειακών, μπορεί να είναι και αμφίδρομη, σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο η παρούσα έρευνα δεν μπόρεσε να το αποδείξει λόγω του σχεδιασμού της.

Για τον προσδιορισμό της κακής καρδιακής υγείας, ήταν βασική η παρουσία δύο ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς που δεν είχαν διαγνωστεί ακόμα με καρδιαγγειακή νόσο.

Οι παράγοντες κινδύνου ήταν:

  • Υπέρταση
  • Διαβήτης
  • Ιστορικό καπνίσματος
  • Παχυσαρκία
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Καθιστική ζωή
  • Μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και πιο άμεσα.

«Η κατάθλιψη και οι διαταραχές της διάθεσης γενικότερα αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, καθώς και τη φλεγμονή, ενώ μπορεί να επηρεάσουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και των λιπιδίων, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο», εξηγούν.

Η παρούσα μελέτη ενισχύει επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας INTERHEART, η οποία διεξήχθη κατά τα έτη 1999 έως 2003. Η έρευνα αυτή είχε διαπιστώσει ότι περισσότερο από το 90% του συνόλου των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Οι ασθενείς που έχουν τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους αν έχουν επίσης συμπτώματα κατάθλιψης, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της παρούσας μελέτης.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τη σύνδεση ανάμεσα στην ψυχική και την καρδιακή υγεία», τόνισαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον παθολόγο ή τον καρδιολόγο μας αν έχουμε διαταραχές της διάθεσης, καθώς έτσι θα μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τόσο την ψυχική όσο και την καρδιακή μας υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αιχμαλωτίστηκε και δεύτερη αρκούδα που τραυμάτισε πεζοπόρο στο Τρεντίνο

xristiana

”Αγγειακές Παθήσεις – Προσέγγιση – Διαχείριση – Αντιμετώπιση”: Ημερίδα στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 28/11

xristiana