ΚεντρικήΥγεία

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα της γυναίκας με ερυθηματώδη λύκο

26/1/2023

Μπορεί ο λύκος να βλάψει τη γυναικεία γονιμότητα;

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ( (ΣΕΛ) ή λύκος είναι αυτοάνοσο και διά βίου νόσημα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα αίτια της ασθένειας (σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει γενετική προδιάθεση), ενώ τα συμπτώματα του λύκου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν από ανεξήγητη απώλεια βάρους μέχρι εξανθήματα.

Λύκος και γονιμότητα

Οι πάσχοντες με λύκο μπορούν να κάνουν παιδιά και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, η γονιμότητα μπορεί να παρεμποδιστεί από καταστάσεις που σχετίζονται με τον λύκο.

periodos-kai-gonimotita.jpg

Λύκος και γυναικεία γονιμότητα

Μία από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες με λύκο είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF) όπου οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια πριν από την ηλικία των 40 ετών. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία παραγωγής οιστρογόνων, η αμηνόρροια και η αύξηση στα επίπεδα των γοναδοτροπινών, με κύριο επακόλουθο την υπογονιμότητα.

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί να ξεκινήσει νωρίς – ακόμη και κατά τη διάρκεια της εφηβείας – ή να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή πριν φτάσετε τα 40, δηλαδή όταν η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει συνήθως να μειώνεται. Σε αρκετές περιπτώσεις POF πιστεύεται ότι ευθύνεται ο λύκος.

Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι επίσης συχνοί σε γυναίκες με αυτή την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης αρκετών μηνών μεταξύ των περιόδων ή της εμφάνισης ιδιαίτερα μεγάλων και βαριών περιόδων.

Μια μελέτη έδειξε ότι το 53% των γυναικών με λύκο που ήταν κάτω των 40 ετών είχαν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως που δεν συνδέονταν με φάρμακα για τον λύκο (μερικά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας). Επιπλέον, δεν βρέθηκαν ορμονικές διαφορές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις ανωμαλίες, υποδηλώνοντας μια αυτοάνοση αιτία.

mesogeiaki-anaimia-kai-gonimotita.jpg

Υπογονιμότητα και ηλικία

Στις γυναίκες με λύκο, η ηλικία μπορεί να παίξει σημαντικό στην προσπάθειά της να συλλάβει. Συνήθως οι ειδικοί τις συμβουλεύουν να καθυστερήσουν να μείνουν έγκυες έως ότου η ασθένειά τους παραμείνει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με πληροφορίες από το verywellhealth.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Τηλεοπτικό μήνυμα της Αστυνομίας για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑΜΕΑ

xristiana

Άγιος Δημήτριος

xristiana

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα με τίτλο «Οι προκλήσεις της οικογένειας στη σύγχρονη εποχή» 

xristiana