ΚεντρικήΥγεία

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα «άτακτα» γονίδια που πυροδοτούν φλεγμονή και νόσηση

12/1/2023

Ένας τοξικός μηχανισμός στον οποίο εμπλέκονται μεταφερόμενα γονίδια που αλλάζουν θέση στο γονιδίωμα και οδηγούν στην παραγωγή φλεγμονωδών μορίων ενδεχομένως δίνει μια νέα ερμηνεία για τις νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα

Ένας δείκτης φλεγμονής όπως αυτός που εντοπίζεται σε ιογενείς λοιμώξεις φαίνεται ότι είναι αυξημένος στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε μια ακόμη σπάνια εγκεφαλική διαταραχή την Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση (νόσος PSP ή σύνδρομο Richardson) σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας (UT). Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Science Advances.

«Εντοπίσαμε ένα νέο πυροδότη εγκεφαλικής φλεγμονής σε αυτές τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές» είπε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Elizabeth Ochoa από τη Σχολή Βιοιατρικών Επιστημών του UT στο San Antonio.

Οι νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος PSP χαρακτηρίζονται από τοξικές εναποθέσεις της πρωτεϊνης ταυ στον εγκέφαλο. Η τρέχουσα έρευνα έδειξε ότι γονίδια που εκφράζουν την πρωτείνη ταυ με ανορθόδοξη συμπεριφορά (δηλαδή που διπλασιάζονται ή μεταπηδούν σε άλλα σημεία του γονιδιώματος) σχηματίζουν μια επίσης ανώμαλη έλικα RNA η οποία μιμείται το έναυσμα της φλεγμονής που καταγράφεται σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων.

«Τα μεταφερόμενα γονίδια αποτελούν μια νέα εποχή ενδιαφέροντος στη μελέτη και κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνά μας παρέχει νέα δεδομένα για τον τρόπο που αυτά τα γονίδια ενεργοποιούν την νόσηση σε συνδυασμό με την ικανότητά του να μεταφέρονται σε άλλα σημεία του γονιδιώματος» εξηγεί η Δρ Ochoa και επισημαίνει ότι αυτά τα δίκλωνα RNA αντιμετωπίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως ιός, παρότι τα γονίδια που μεταπηδούν αποτελούν μέρος του φυσιολογικού γονιδιώματος.

Οι ερευνητές εντόπισαν συσσώρευση δίκλωνου RNA μεταθανάτια σε εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και νόσο PSP, αλλά και στον εγκέφαλο ποντικιών καθώς και σε πειραματικά μοντέλα φρουτόμυγας με παθολογική συσσώρευση πρωτείνης ταυ.

«Βρήκαμε σημαντικές εναποθέσεις δίκλωνου RNA σε αστροκύτταρα τα οποία είναι κατηγορία κυττάρων νευρικού συστήματος που υποστηρίζουν τους νευρώνες, ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές και διατηρούν την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Στη γήρανση και τις ασθένειες, τα αστροκύτταρα ανταποκρίνονται σε τραυματισμό και διαταραχές του νευρωνικού περιβάλλοντος. Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέους ορίζοντες για την κατανόηση της βιολογίας των αστροκυττάρων και του ρόλου τους στον έλεγχο των μεταφερόμενων στοιχείων του γονιδιώματος» εξηγεί η Δρ Bess Frost καθηγήτρια στο Τμήμα Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών του UT και κύρια συγγραφέας της μελέτης

Η απώλεια νευρώνων είναι προοδευτική στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

Σημαντικό πεδίο της έρευνας είναι η κατανόηση όλης της δραστηριότητας των τοξικών μορίων, συμπεριλαμβανομένων και των δίκλωνων RNA που αποτελούν υποπροϊόν των μεταφερόμενων γονιδίων.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Μία Λαμπάδα… Ένα Χαμόγελο” – Πασχαλινά Bazaars Από “Το Χαμόγελο Του Παιδιού” Σε Όλη Την Ελλάδα

xristiana

Η λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να έχει μια γυναίκα στη φθινοπωρινή της τσάντα

xristiana

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για τις μπίζνες με τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε θάλασσες και τεχνητές λίμνες  

xristiana