ΚεντρικήΥγεία

Επείγον περιστατικό: Τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε για το καλό του ασθενούς

23/1/2023

Σε ένα επείγον περιστατικό η λογική συχνά μας εγκαταλείπει και το ένστικτο καθοδηγεί. Ένας λόγος παραπάνω να αποφύγουμε τέσσερα σοβαρά λάθη που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά

Η στιγμή που ένα αγαπημένο μας πρόσωπο καταρρέει μπροστά μας ή σταματά να αναπνέει είναι η στιγμή που η λογική μας εγκαταλείπει και το ένστικτο αρχίζει να καθοδηγεί κάθε μας κίνηση.

Οι γιατροί όμως τονίζουν ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή το συναίσθημα δεν έχει θέση. Μην το αφήσετε να σας κυριεύσει λοιπόν επειδή η εξέλιξη μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε σε μια έκτακτη ανάγκη και τα επισημαίνει ο δρ John Torres εντατικολόγος στο Κέντρο Επειγόντων Premier Urgent Care & Occ Med στο Colorado Springs.

Οι συμβουλές του έρχονται επ’ αφορμή της πρόσφατης είδησης ότι στις 02/01/2023 ο Damar Hamlin παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου υπέστη καρδιακή ανακοπή στην έναρξη του αγώνα και έλαβε επί τόπου τις σωτήριες πρώτες βοήθειες. Χάρη στην επείγουσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) η καρδιά του αθλητή άρχισε να χτυπά και σήμερα πλέον είναι εκτός κινδύνου (αν και έχει μια μακρόχρονη πορεία ανάνηψης μπροστά του).

Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε σε ένα επείγον περιστατικό σύμφωνα με τον δρ Torres;

Το πρώτο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τηλεφωνήσουν σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο – γονιό, παιδί, αδελφό/ή – ζητώντας βοήθεια και φυσικά χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Η σωστή κίνηση είναι να καλέσετε το 166 άμεσα.

Το δεύτερο λάθος είναι να μετακινήσετε τον ασθενή και να το οδηγήσετε στο νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος στο δρόμο, ενώ ο ασθενής χάνει την ευκαιρία να λάβει νωρίτερα φροντίδα εντός του ασθενοφόρου. Φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης του ασθενοφόρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για μεταφορά του ασθενούς με δικό μας μέσο στο νοσοκομείο.

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο μείνετε μαζί με τον ασθενή, ενημερώστε για την κατάστασή του και πιέστε αν χρειαστεί να λάβει άμεσα την απαραίτητη φροντίδα. Μην τον αφήσετε μόνο στα επείγοντα – αυτό είναι το τρίτο λάθος.

Τέλος μην ξεχάσετε τον φορτιστή του κινητού σας. Ο δρ Torres αναφέρει πολλά παραδείγματα συνοδών των οποίων η μπαταρία του κινητού έσβησε, κάτι διόλου απρόσμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος αναμονής στα επείγοντα μπορεί να φτάσει τις δύο ώρες (ο ίδιος αναφέρεται στις ΗΠΑ), ενώ σπανίως οι συνοδοί/συγγενείς σκέφτονται εκ των προτέρων ότι μπορεί να περάσουν μέρες στο νοσοκομείο.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δέρμα: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο πρωινό skincare

xristiana

Mάσκες Led: Το απόλυτο gadget για τη φροντίδα της επιδερμίδας!

xristiana

Έχεις ακμή; Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγεις

xristiana