ΚεντρικήΥγεία

Διαβήτης τύπου 2: Ο κίνδυνος από τα νιτρικά και τα νιτρώδη & σε ποιες τροφές υπάρχουν

18/1/2023

Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο νερό και στο χώμα και λαμβάνονται από το πόσιμο νερό και τις τροφές.

Χρησιμοποιούνται επίσης ως πρόσθετα τροφίμων για την παράταση της ημερομηνίας λήξης τους.

Κάποιες αρχές δημόσιας υγείας έχουν υποστηρίξει τον περιορισμό της χρήσης νιτρωδών και νιτρικών ως προσθέτων στα τρόφιμα. Ο ρόλος τους ωστόσο στη μεταβολική λειτουργία και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους, παραμένει ανεξερεύνητος.

Η διαδικτυακή έρευνα διατροφής NutriNet-Sante που ξεκίνησε το 2009, κατέληξε σε συσχέτιση της έκθεσης σε νιτρώδη και νιτρικά και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δεδομένα 104.168 συμμετεχόντων άνω των 15 ετών, οι οποίοι παρείχαν εθελοντικά το ιατρικό τους ιστορικό και πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομέρειες που αφορούσαν την έκθεση σε νιτρώδη και νιτρικά με βάση τα δεδομένα διατροφής που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν συνολικά υψηλότερη πρόσληψη νιτρωδών και συγκεκριμένα από πρόσθετα τροφίμων, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Δεν βρέθηκαν πιθανά οφέλη από την πρόσληψη νιτρωδών ή νιτρικών αλάτων όσον αφορά την προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέα στοιχεία στο πλαίσιο του υφιστάμενου διαλόγου σχετικά με την ανάγκη μείωσης της χρήσης των προσθέτων νιτρωδών σε επεξεργασμένα κρέατα από τη βιομηχανία τροφίμων και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση της μόλυνσης του εδάφους με λιπάσματα. Εν τω μεταξύ, αρκετές δημόσιες αρχές υγείας παγκοσμίως συνιστούν ήδη στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αμφιλεγόμενα πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων των νιτρωδών».

Τροφές με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων (με την μορφή νιτρικού νατρίου) είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα κ.α.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Open Access Plos Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κάλεσμα Στήριξης Των Θυμάτων Στην Ουκρανία Απευθύνει Ο Δήμος Βριλησσίων

xristiana

Συγκέντρωση Βιβλίων Στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

xristiana

Όραση: Νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται να βάλει φρένο στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας

xristiana