ΚεντρικήΥγεία

Βρογχιολίτιδα και παιδιά – Τι να γνωρίζετε

14/1/2023

Βρογχιολίτιδα (RSV και μη RSV αιτιολογίας).

Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Η συχνότερη αιτία είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (respiratory syncytial virus- RSV). Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή των τελικών (μικρών) αεραγωγών που ονομάζονται βρογχιόλια, γεγονός που εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στις κυψελίδες όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες. Η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού γίνεται με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς , ή σε θαλάμους νοσοκομείων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και καταρροή
  • Ήπιο βήχα
  • Πυρετό
  • Μειωμένη όρεξη
  • Γρήγορη αναπνοή (60-80 αναπνοές το λεπτό) ή αναπνοή με δυσκολία
  • Συρίττουσα αναπνοή
  • Aφυδάτωση λόγω αδυναμίας σίτισης
  • Επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο
  • Άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 15-20 δευτερόλεπτα) Αυτό συνήθως συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και στα βρέφη που είναι μικρότερα των 2 μηνών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της βρογχιολίτιδας;

Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται με την κλινική εξέταση, το ιστορικό, την ανίχνευση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και με ακτινολογικά ευρήματα.

Πότε είναι σε έξαρση; Ποιους μήνες πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Εξάρσεις αυτού του ιού συνήθως παρατηρούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο με μία αιχμή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη λοίμωξη είναι ο ιός της παραγρίπης, της γρίπης καθώς και διάφοροι αδενοϊοί.

1656109367907-962043542-arrosto-paidi-2.jpg

Ποια παιδιά είναι επιρρεπή στη βρογχιολίτιδα;

Επιρρεπή σε νόσηση με βρογχιολίτιδα είναι τα πολύ μικρά βρέφη ηλικιακά, τα βρέφη με ιστορικό προωρότητας ή και βρέφη/παιδιά έως 2 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Η βρογχιολίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας στο νοσοκομείο στη βρεφική ηλικία.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική. Εάν το παιδί δε χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο η θεραπεία περιλαμβάνει παρακολούθηση, καλή ενυδάτωση και καθαρισμό της μύτης για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας. Άλλες θεραπείες όπως αντιβιοτικά, αντιβηχικά και αποσυμφορητικά δε συνιστώνται.

Μεταδίδεται ο ιός ή όχι;

Ναι μεταδίδεται. Η καλύτερη πρόληψη κατά της διασποράς του ιού είναι το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών καθώς επίσης και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Πόσο διαρκεί;

Τα περισσότερα παιδιά με βρογχιολίτιδα που είναι κατά τα άλλα υγιή αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε 2-5 ημέρες. Ωστόσο, η συρρίτουσα αναπνοή μπορεί να επιμείνει σε μερικά βρέφη για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και μπορεί να χρειαστεί διάστημα έως και 4 εβδομάδων για ένα βρέφος να επιστρέψει στην πρότερη του κατάσταση. Η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει σε μικρότερα βρέφη και σε εκείνα που υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Νέα έρευνα: Οκτώ καλές συνήθειες προσθέτουν έως 24 χρόνια στη ζωή μας!

xristiana

«Θαλάσσια Λουτρά» Για Τους Οικονομικά Ευάλωτους Πολίτες Του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

xristiana

3ο Συνέδριο «Sports Cardiology 2022»

xristiana