News ΑΜΕΑΚεντρική

Άτομα με αναπηρία: Η πόλη έχει κάνει βήματα, αλλά οφείλει να επιταχύνει το βηματισμό της

4/1/2023

Ένα από τα ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία είναι το κατά πόσο αυτή έχει προβληματιστεί και, τελικά, ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Μπορεί πριν από κάποιες δεκαετίες οι συνθήκες να απείχαν πολύ από όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας τυγχάνουν καθολικής αποδοχής και προσβασιμότητας σε μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνίες. Εντούτοις, κάποια πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει και είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται, άλλωστε, και η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία και τις Διακρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δεκέμβριος 2022), που συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έλαβαν πρόσφατα ορισμένα μέτρα για τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Άραγε, πόσο εμφανή είναι τα εν λόγω μέτρα σε μικρότερες κοινωνίες όπως είναι η Μεσσηνία; Για ζητήματα όπως αυτά, το «Θ» άνοιξε διάλογο με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται πλάι σε άτομα με αναπηρίες, ζητώντας τους να μας μεταφέρουν τη δική τους οπτική, για το κατά πόσο υπάρχει πρόοδος στο κομμάτι της πρόσβασης (στην εργασία), αλλά και κατά πόσο φιλική είναι η πόλη.

ΣΥ.Φ.ΑμεΑ Μεσσηνίας
Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Μεσσηνίας, τόσο ο κ. Νίκος Καραγιαννίδης, πρόεδρος, όσο και η κα Μαρία Θεοδωρακοπούλου, αντιπρόεδρος, μιλούν για το πόσο, τελικά, η κοινωνία «έχει αγκαλιάσει» τα άτομα με αναπηρία τα τελευταία 16 χρόνια που δραστηριοποιούνται μέσα από το σύλλογο.

«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο στις ανάγκες της κοινωνίας μας και των ατόμων με αναπηρία, αφού όλα τα χρόνια που εργαζόμαστε σε αυτό το κομμάτι εθελοντικά, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες αυτών των ατόμων κι έτσι αναπροσαρμόζουμε το έργο μας», σημειώνουν.

Παλιά και νεότερα μέλη, άλλωστε, αποτελούν μια «μαγιά» ανθρώπων που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο, έχοντας παράλληλα ως πρωταρχικό όραμα να δημιουργούν ευκαιρίες γύρω από την κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη των εν λόγω ατόμων.

Επαγγελματική αποκατάσταση
«Δυστυχώς, η επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ είναι ακόμα αρκετά δύσκολη στην Ελλάδα», σχολιάζει ο κ. Καραγιαννίδης. Εξηγώντας τη θέση του, επισημαίνει: «Αυτό συμβαίνει είτε επειδή υπάρχει ακόμα ο στιγματισμός στα άτομα αυτά, παρότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να εξομαλυνθεί, είτε λόγω του ότι, ίσως, οι κινητικές αναπηρίες είναι περισσότερο δυνατό να διευκολυνθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση από ό,τι συμβαίνει με τις άλλες μορφές αναπηρίας (νοητική, αισθητηριακή κ.ά.)».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΦΑμεΑ Μεσσηνίας, κ. Νίκος Καραγιαννίδης

Πέραν, όμως, της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, για τα ΑμεΑ που βρίσκονται εκτός δομών χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται ευκολότερα σε εξειδικευμένες δραστηριότητες και προγράμματα για το εκάστοτε επίπεδο λειτουργικότητάς τους. Όπως υπογραμμίζει, παρότι είναι απαραίτητο για αυτά τα άτομα, εντούτοις δε συμβαίνει. Έτσι, ένας από τους επόμενους στόχους του συλλόγου είναι η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος δραστηριοτήτων, προκειμένου,  εκτός των άλλων, να τους προσφέρεται μια διέξοδος από το σπίτι.

Δράσεις ένταξης του συλλόγου
Όσον αφορά στις ευρύτερες δράσεις του συλλόγου, ο κ. Καραγιαννίδης και η κα Θεοδωρακοπούλου μάς εξηγούν ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΦΑμεΑ στηρίζει τις ανάγκες που προκύπτουν στην περιοχή, καθώς η υποστηρικτική του δράση με παροχή προσωπικού αφορά και στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας.

«Τα τελευταία χρόνια», σημειώνουν, «λειτουργούμε μέσω απογευματινών εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για τα μέλη του συλλόγου. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε πιλοτικά. Πλέον έχει εδραιωθεί αφού το έχουν αγκαλιάσει ο κόσμος της πόλης και τα παιδιά».

Όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή λειτουργούν ομάδα Κεραμικής στο Καλλιτεχνικό Στέκι, ομάδα Οδηγισμού στο ΣΕΟ, ομάδα Βιωματικών Δράσεων, ομάδα Μαγειρικής και ομάδα Χορού στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.

Εργαστήριο Κεραμικής

Φιλική πόλη η Καλαμάτα για τα ΑμεΑ;
«Στην Καλαμάτα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την προσβασιμότητα των ΑμεΑ», λέει ο κ. Καραγιαννίδης. «Οι υπηρεσίες που παρέχονται έχουν προοδεύσει, παρ’ όλα αυτά είμαστε ακόμα αρκετά πίσω. Είναι απαραίτητο να κάνουμε ακόμα πολλά βήματα μπροστά, μιας και η Καλαμάτα έχει δείξει ότι είναι μια πόλη που αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρία και θα πρέπει να το κάνει ακόμα περισσότερο», σχολιάζει.

Η Αντιπρόεδρος του ΣΥΦΑμεΑ Μεσσηνίας, κα Μαρία Θεοδωρακοπούλου

Από την πλευρά της, η κα Θεοδωρακοπούλου σημειώνει: «Προσωπικά, πιστεύω ότι η Καλαμάτα έχει πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει τόσο στην προσβασιμότητα όσο και στην αποδοχή ή την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων αυτών».

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρακοπούλου, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στο κομμάτι αυτό είναι να ανοιχτεί ένας δρόμος και να δοθεί μια ευκαιρία σε όλα αυτά τα άτομα να μπορέσουν να εργαστούν, με όποια εκπαίδευση λαμβάνουν, ούτως ή άλλως, από όλες τις δομές που λειτουργούν την πόλη.

Εθελοντές του ΣΥΦΑμεΑ Μεσσηνίας

Λίγο πριν από το κλείσιμο, τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου όσο και η αντιπρόεδρος τονίζουν ότι όλο αυτό το έργο που επιτελείται από το 2006 μέσω του συλλόγου οφείλεται, κυρίως, στην αμέριστη βοήθεια των εθελοντών του, στο προσωπικό του, αλλά και στους βασικούς υποστηρικτές και συνοδοιπόρους, όπως είναι η Καπνοβιομηχανία Καρέλια.


«Καλαμάτα για όλους»
Για μια παρόμοια εικόνα προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε επίπεδο πόλης κάνει λόγο ο Ηλίας Καλφακάκος, μέλος της Ομάδας Έργου «Καλαμάτα για Όλους».

Συστήνοντάς μας, αρχικά, το έργο «Καλαμάτα για όλους», σημειώνει ότι πρόκειται για μια σύμπραξη της μεσσηνιακής ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος» και του επίσης μεσσηνιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Διαφορο-ΖΩ».

Μέλος της Ομάδας Έργου «Καλαμάτα για όλους», κ. Ηλίας Καλφακάκος

«Η ιδέα για τη δράση βασίζεται στο γεγονός ότι η Καλαμάτα, όπως και σχεδόν όλες οι ελληνικές πόλεις, δεν είναι φιλική για τα άτομα με αναπηρία, με αποτέλεσμα να τα αποκλείει από πολλές εκφράσεις της πόλης», λέει ο ίδιος στο «Θ».

Και συμπληρώνει: «Πέρα από τα προφανή προβλήματα, όπως είναι η αδυναμία μετακίνησης και πρόσβασης σε υποδομές, η πραγματικότητα είναι ότι τα άτομα με αναπηρία έρχονται αντιμέτωπα με μια χαοτική κατάσταση εντός της πόλης, που λειτουργεί αποτρεπτικά για την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή τους στη ζωή της».

Ξεχωριστές δράσεις για την πόλη
Στόχος του παραπάνω έργου είναι να συρρικνώσει αυτό το χάος, εξηγεί ο κ. Καλφακάκος: «Μέσα από αυτό το έργο, σκοπός είναι να καταγραφούν, να τυποποιηθούν και να απεικονιστούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκεκριμένες θεματικές διαδρομές εντός της πόλης που θα λειτουργούν ως οδηγός για άτομα με αναπηρία -και προφανώς και όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες-, προκειμένου να χαρούν την πόλη και να την “ανακαλύψουν” οργανωμένα και χωρίς άγχος».

Άλλωστε, η τεχνογνωσία υλοποίησης του παραπάνω έργου μπορεί να ενισχυθεί από την Ομάδα Έργου που απαρτίζεται και αποτελούν οι ιδρυτές του «Σπόρου», Βασίλης Πουλόπουλος και Ηλίας Καλφακάκος, αλλά και οι αθλητές του «Διαφορο-ΖΩ» μέσα από τον πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Λαζαρίδη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο «Καλαμάτα για όλους» υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν οκτώ κοινωφελείς ελληνικοί οργανισμοί.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

Πηγή: https://www.tharrosnews.gr

Related posts

Η “άγνωστη” αλλά πολύτιμη για την υγεία βιταμίνη

xristiana

Μπαίνει η γιαγιά στο σούπερ μάρκετ…

xristiana

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος;

xristiana