ΚεντρικήΟμορφιά

Skin Guide: Οι τύποι επιδερμίδας και πώς θα βρείτε τον δικό σας

31/1/2023

Ο τύπος της επιδερμίδας σας είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όταν επιλέγετε τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε.

Υπάρχουν πέντε τύποι δέρματος – λιπαρό, κανονικό, μεικτό, ξηρό και ευαίσθητο – και κάθε ένας έχει το δικό του σύνολο μοναδικών χαρακτηριστικών και αναγκών που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την αίσθησή του

. Και ενώ όλοι απαιτούν να ακολουθείτε τα ίδια βήματα στην περιποίηση, όπως ο καθαρισμός, η ενυδάτωση και η χρήση αντηλιακού, οι ιδανικές φόρμουλες για κάθε τύπο δέρματος μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ.

Η βασική διαφορά των πέντε τύπων έγκειται στην ποσότητα σμήγματος που παράγει το δέρμα. Επιπλέον, η λιπαρότητα του δέρματος μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως το στρες, οι ορμόνες, η υγρασία και η φυσική διαδικασία γήρανσης. 

Επομένως, το να ξέρετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε είναι το κλειδί εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που λειτουργεί πραγματικά για εσάς στην εκάστοτε χρονική περίοδο της ζωής σας.

Πώς θα βρείτε τι τύπο επιδερμίδας έχετε; Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή: πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό προϊόν καθαρισμού και στη συνέχεια μην εφαρμόσετε κανένα προϊόν περιποίησης. Μετά από 30 λεπτά παρατηρήστε το δέρμα σας για να καταλάβετε πώς δείχνει, αλλά και πώς το αισθάνεστε. 

Εάν το νιώθετε να τραβάει πιθανότατα έχετε ξηρό δέρμα, ενώ εσείς με την υπερβολική λάμψη μάλλον ανήκετε στην κατηγορία της λιπαρής επιδερμίδας. Εάν το δέρμα σας εμφανίζει τόσο λιπαρές όσο και ξηρές περιοχές, έχετε μικτό δέρμα. Τυχόν κοκκινίλες και ερεθισμοί υποδηλώνουν ευαίσθητο τύπο, ενώ το να μην εμφανίζετε κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα σημαίνει ότι έχετε κανονικό δέρμα.

Σε περίπτωση που δεν είστε ακόμα σίγουροι για τον τύπο δέρματος που έχετε, μπορείτε να κάνετε ένα ακόμη τεστ, χρησιμοποιώντας blotting papers που απορροφούν το σμήγμα. Περάστε τα από το μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι σας και δείτε πόση λιπαρότητα εμφανίζει η κάθε περιοχή.

Λιπαρή επιδερμίδα

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από υψηλότερη από τη μέση παραγωγή σμήγματος, το φυσικό δηλαδή έλαιο του δέρματος. Η υπερβολική παραγωγή μπορεί να κάνει το δέρμα να δείχνει πολύ λαμπερό ή λιπαρό και συχνά συνοδεύεται από δερματικά προβλήματα, όπως μαύρα στίγματα και τάσεις ακμής.

Ξηρή επιδερμίδα

Το ξηρό δέρμα έχει ουσιαστικά τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το λιπαρό. Δεν παράγει αρκετά έλαια, με αποτέλεσμα να τραβάει και να δείχνει θαμπό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να εμφανίσει σκασίματα ή ξεφλούδισμα.

Μεικτή επιδερμίδα

Μεικτό είναι το δέρμα που εμφανίζει δύο ή περισσότερα καθοριστικά χαρακτηριστικά —όπως ξηρότητα και λιπαρότητα— σε διαφορετικές περιοχές. Όσοι έχουν αυτό τον τύπο συνήθως παρουσιάζουν έντονη λιπαρότητα στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη και πηγούνι), ενώ τα μάγουλα είναι πιο ξηρά.

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Xαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία και αυτό μπορεί να αναφέρεται σε μία περιστασιακή ερυθρότητα ή δερματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα έκζεμα. Πρόκειται για την επιδερμίδα που εμφανίζει εύκολα εξανθήματα, φαγούρα ή ακόμα και τσούξιμο, τόσο μετά από χρήση συγκεκριμένων προϊόντων, όσο και λόγω στρεσογόνων παραγόντων.

Κανονική επιδερμίδα

Η κανονική επιδερμίδα είναι μάλλον η πιο εύκολη στη διαχείριση, αφού είναι ισορροπημένη και δεν εμφανίζει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Stay tuned!

Τις επόμενες εβδομάδες θα αναλύουμε τον κάθε τύπο δέρματος, θα μιλάμε για τα συστατικά που του ταιριάζουν και θα προτείνουμε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης για να δημιουργήσετε την ιδανική ρουτίνα.

Πηγή: https://www.marieclaire.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μητρικός θηλασμός το καλοκαίρι: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

xristiana

Πειραιάς: Δράση αλληλεγγύης και προσφοράς για τους ευάλωτους πολίτες

xristiana

Με αυτά τα απλά βήματα θα αποκτήσεις άμεσα πιο ελαστική επιδερμίδα

xristiana