ΚεντρικήΟμορφιά

Scalp care & scalp detox | Γιατί είναι σημαντικά για την υγεία και λάμψη των μαλλιών σου

21/1/2023

Τo scalp detox, η αποτοξίνωση δηλαδή του τριχωτού της κεφαλής, είναι ένα παρακλάδι του scalp care, ενός όρου που αφορά τη γενικότερη περιποίηση και φροντίδα που εκτείνεται και στο τριχωτό, πέρα από την ίδια την τρίχα. Μάλιστα, το scalp care έχει γίνει τάση τελευταία, με όλο και περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται και να προσέχουν την περιοχή του τριχωτού ακόμα περισσότερο σε σχέση με παλιότερα.

Κι αυτό γιατί έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη σημασία που έχει ένα υγιές τριχωτό για την υγεία των μαλλιών, μιας και πολλές παθογένειες της τρίχας ξεκινούν ή οφείλονται σε ένα παραμελημένο τριχωτό. Καιρός λοιπόν να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία σε αυτή την περιοχή του κεφαλιού, που μέχρι πρότινος τουλάχιστον περνούσε σχεδόν απαρατήρητη.

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;

Αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην περιποίησή του, όσο βρίσκεσαι στο ντους και πριν λούσεις τα μαλλιά σου (ή ταυτόχρονα). Ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μάσκες, serums και treatments για το τριχωτό, ειδικά scrubs αλλά και hair tools που συντελούν, με τη βοήθεια κινήσεων μασάζ, στην καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή – μεταξύ άλλων.

Τι μπορεί να συμβεί όταν παραμελούμε το τριχωτό;

Ένα υγιές τριχωτό είναι το κλειδί για πιο υγιή, πλούσια και πυκνά μαλλιά. Ένα τριχωτό της κεφαλής που παρουσιάζει ξηροδερμία, συσσώρευση σμήγματος, κατάλοιπα προϊόντων ή πιτυρίδα μπορεί να εμποδίσει τμηματικά ή και πλήρως την ανάπτυξη νέων τριχών. Εξ ου και μια από τις βασικές αιτίες της αραίωσης των μαλλιών ή τριχόπτωσης είναι η κακή κατάσταση του τριχωτού.

Περισσότερα hair tips για τη σωστή φροντίδα του τριχωτού

#1. Τήρησε μια σωστή ρουτίνα λουσίματος

Προσπάθησε να μην λούζεσαι καθημερινά, καθώς απομακρύνεις όλα τα απαραίτητα έλαια και είναι πιθανόν να προκληθεί ξηρότητα στην τρίχα. Από την άλλη, δεν πρέπει να λούζεσαι και λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα καθώς με αυτόν τον τρόπο συσσωρεύεται λιπαρότητα και σμήγμα στο τριχωτό που με τη σειρά τους μπορούν να φράξουν τα τριχοθυλάκια και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη της τρίχας. Καλό είναι να τηρείς μια ισορροπία στη συχνότητα – αν έχεις απορίες, συμβουλέψου τον δερματολόγο σου.

#2. Χρησιμοποίησε τα σωστά για τις ανάγκες και τον τύπο μαλλιών σου haircare προϊόντα

Και πάλι θα σε προτρέψουμε να πάρεις τη συμβουλή ενός δερματολόγου σχετικά με το ποια προϊόντα είναι τα καταλληλότερα για τις δικές σου μοναδικές ανάγκες, καθώς άλλο σαμπουάν θα επιλέξεις αν έχεις λιπαρά μαλλιά και άλλο αν έχεις κανονικά ή ξηρά και χρειάζεσαι ενυδάτωση για παράδειγμα. Έχε υπόψη σου επίσης ότι τα haircare προϊόντα του εμπορίου είναι πιθανόν να επιδεινώνουν σε κάποιες περιπτώσεις τυχόν προβλήματα όπως η ξηροδερμία ή η πιτυρίδα, οπότε και να χρειαστείς πιο εξειδικευμένα, φαρμακευτικά σαμπουάν ή conditioner.

#3. Κάνε απολέπιση στο τριχωτό 1-2 φορές την εβδομάδα

Η απολέπιση στο τριχωτό είναι όσο απαραίτητη είναι η απολέπιση προσώπου και σώματος. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το τριχωτό της κεφαλής θα βοηθήσει να κρατήσεις τα τριχοθυλακιά σου καθαρά με αποτέλεσμα την πιο υγιή ανάπτυξη της τρίχας.   

Extra tip: Όταν κάνεις scrub στο τριχωτό, φρόντισε να κάνεις καλό μασάζ με τα δάχτυλα ή/και με ειδική βούρτσα μασάζ, έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις την μικροκυκλοφορία και να διευκολύνεις τους κόκκους να πάνε παντού στο τριχωτό. Επιπλέον, προσπάθησε να το κάνεις σε στεγνά μαλλιά, λίγο πριν το λούσιμο. 

Πηγή: https://www.madamefigaro.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 19/7

xristiana

Πηγή Ζωής: Χριστουγεννιάτικο Bazaar 2022

xristiana

Πώς η κανέλα συμβάλλει θετικά σε καρδιά, διαβήτη, φλεγμονή, απώλεια βάρους και εγκέφαλο

xristiana