ΚεντρικήΥγεία

Φακοί επαφής: 6 tips για να φροντίσετε σωστά τα μάτια σας όταν τους φοράτε

24/1/2023

Οι φακοί επαφής απαιτούν προσεκτική χρήση έτσι ώστε να μην καταλήξουμε με σοβαρά προβλήματα στα μάτια.

Εάν οι φακοί επαφής είναι, θέλοντας και μη, το απαραίτητο καθημερινό σας «αξεσουάρ», καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση τους για την προστασία της υγείας των ματιών σας.

  1.  Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς
    Ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών αυξάνεται σημαντικά όταν φοράτε τους φακούς επαφής σας ενώ κοιμάστε.Κι αυτό γιατί οι φακοί εμποδίζουν το μάτι σας να λάβει το οξυγόνο και το νερό που χρειάζεται για την καταπολέμηση μιας βακτηριακής ή μικροβιακής «εισβολής» κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  2. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας ενώ φοράτε τους φακούςΤρίβοντας τα μάτια σας ενώ φοράτε τους φακούς, μπορεί να βλάψετε τον κερατοειδή χιτώνα, το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Ο κερατοειδής χιτώνας αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής οπτικής ισχύος του ματιού. Ως αποτέλεσμα, με το τρίψιμο, μειώνεται τελικά περαιτέρω η όρασή σας.
  3. Μην κάνετε ποτέ ντους φορώντας τους φακούςΤο νερό είναι άλλο ένα στοιχείο με το οποίο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή οι φακοί επαφής.Το νερό, είτε είναι σε πισίνα, στη θάλασσα, στη ντουζιέρα μας, είναι γεμάτο μικρόβια που μπορούν να βλάψουν τους φακούς και τα μάτια.
  4. Διατηρείτε τη θήκη για τους φακούς επαφής καθαρήΟι φακοί πρέπει να φυλάσσονται στην κατάλληλη θήκη αποθήκευσης, η οποία πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.Μετά από κάθε χρήση, καθαρίστε τη θήκη προσεκτικά με το ειδικό διάλυμα, αφήστε τη να στεγνώσει και στη συνέχεια γεμίστε τη με νέο διάλυμα προτού αποθηκεύσετε τους φακούς σας.
  5. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση των φακώνΔιατηρείτε πάντα τα χέρια σας καθαρά όταν βάζετε ή αφαιρείτε τους φακούς σας.Τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης όταν έρχονται σε επαφή με τα μάτια ή τους φακούς επαφής σας.Πριν αγγίξετε τα μάτια ή τους φακούς σας, πρέπει να πλένετε και να στεγνώνετε προσεκτικά τα χέρια σας. Αυτή είναι πραγματικά μια απλή συνήθεια που εγγυάται την προστασία των ματιών σας.
  6. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση των φακών επαφήςΚατά τους οφθαλμίατρους, η υπερβολική χρήση φακών επαφής προκαλεί ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια.Οι φακοί επαφής εμποδίζουν γενικά τη διαδικασία απορρόφησης οξυγόνου όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.Όταν ένας φακός βρίσκεται στο μάτι για ένα λογικό χρονικό διάστημα, επιπλέει στην επιφάνεια του ματιού, επιτρέποντας αρκετό από το δακρυικό φιλμ να ρέει από κάτω του. Μόνο τότε, παρέχεται στον κερατοειδή χιτώνα το απαραίτητο οξυγόνο.Φροντίστε η χρήση των φακών να μην υπερβαίνει τις 6 με 8 ώρες κάθε μέρα και φυσικά μην τους χρησιμοποιείτε μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους.Extra tip
    Μην παραλείπετε ποτέ την ετήσια οφθαλμολογική σας εξέταση.Ακόμη κι αν τα μάτια σας φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, ειδικά εάν φοράτε τους φακούς σας σε καθημερινή βάση.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΓΟ 4 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. ΟΠΣ 5011444 (Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020»)

xristiana

39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου

xristiana

Ξεσπάσματα ακμής: Οι λόγοι που μπορεί να τα δημιουργούν

xristiana