ΚεντρικήΥγεία

Τρέξιμο: Ο πόνος που δεν πρέπει να αγνοείτε – Το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα

30/1/2023

Προσοχή σε ένα σύνηθες σύνδρομο των δρομέων και όσων αγαπούν το τρέξιμο συστήνουν οι ειδικοί, προς αποφυγή επώδυνων επιπλοκών μελλοντικά

Προσοχή σε όσους αγαπούν το τρέξιμο εφιστούν ειδικοί της κορυφαίας Kλινικής Mayo, προκειμένου να προφυλάξουν τα γόνατά τους από τα σύνδρομα καταπόνησης των δρομέων και τις δυνητικές επιπλοκές που μπορεί να τους επιβάλουν αποχή από την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

«Η επαναλαμβανόμενη κίνηση όπως αυτή που συντελείται κατά το τρέξιμο, την κωπηλασία ή την ποδηλασία, είναι ο συνήθης ένοχος για το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας» αναφέρει ο Jacob Erickson, Αθλίατρος στο Σύστημα Υγείας της Κλινικής Mayo, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που αποτελεί έναν από του συνηθέστερους τραυματισμούς σε δρομείς σύμφωνα με μελέτες (5-14%), επιδεινώνεται με το τρέξιμο σε σε ανώμαλες επιφάνειες.

Το σύνδρομο προκαλείται όταν κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος, δημιουργείται υπερβολική τριβή μεταξύ του περιφερικού τμήματος της λαγονοκνημιαίας ταινίας -συνδετικού ιστού που αποτελείται από κολλαγόνο, ελαστίνη και μεσοκυττάριο υγρό- και του έξω μηριαίου επικόνδυλου, προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή.

«Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι τραυματισμού είναι συνήθως πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος, στο ισχίο ή στο πλάι του ποδιού. Μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μια προπόνηση ή το τρέξιμο. Το σύνδρομο αφορά κυρίως δραστήριους ενήλικες και παιδιά ή άτομα που ασχολούνται με ανταγωνιστικά αθλήματα» αναφέρει ο Δρ Erickson, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας μπορεί να προκληθεί και από την ξαφνική αύξηση της σωματικής δραστηριότητα.

Το εύκολο τεστ και η αντιμετώπιση

«Αρκεί ένα βαθύ κάθισμα. Αν δείτε το γόνατό σας να γέρνει προς τα μέσα καθώς σκύβετε αντί να “κοιτάζει” μπροστά, ίσως χρειάζεστε ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών», αναφέρει ο Δρ Erickson για το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα.

Αν και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό ελέγχονται συνήθως σχετικά, για τον γενικό πληθυσμό -ή και ερασιτέχνες αθλητές- χρυσός κανόνας αποτελεί η ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός του προβλήματος. «Μην αγνοείτε τον πόνο και ζορίζετε το γόνατο. Αντ’ αυτού, ξεκουραστείτε για λίγες ημέρες. Μπορείτε να καταπιαστείτε με άλλες σωματικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, ώστε να παραμείνετε σε φόρμα. Εάν ο πόνος επιμένει, επισκεφθείτε έναν αθλητίατρο ή ορθοπαιδικό για να σας συνταγογραφήσει φυσικοθεραπείες» προσθέτει ο Δρ Erickson.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φυσικοθεραπείες στην προκείμενη περίπτωση περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του πυρήνα και των μεγαλύτερων γλουτιαίων μυών ώστε να αποφορτιστεί η λαγονοκνημιαία ταινία. Είναι η μέθοδος αντιμετώπισης που προκρίνει και ο ίδιος. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη μέθοδο της ξηράς βελόνας (dry needling) για χαλάρωση βαθύτερων ιστικών δομών, ενέσεις στεροειδών ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βουλωμένη μύτη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για καλύτερο ύπνο

xristiana

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου εντάσσεται στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ

xristiana

Σεισμός 3,3 ρίχτερ στη Χαλκιδική

xristiana