ΚεντρικήΥγεία

Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού: Πώς το εξηγεί η επιστήμη

18/1/2023

Μα, γίνεται να ξεχάσεις το παιδί στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού; Κι όμως μπορεί να συμβεί.

Στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι ένας γονιός ξέχασε το παιδί του στο αυτοκίνητο, μένουμε άφωνοι, λέγοντας πώς είναι αδιανόητο…

Η επιστήμη όμως έχει εξήγηση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με το αν ο γονιός είναι καλός ή κακός αλλά με τη στιγμιαία απώλεια μνήμης.

paidiko-kathisma.jpg

Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού;

David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της νότιας Φλόριντα είναι εξειδικευμένος στη γνωστική νευροεπιστήμη και μελετά για περισσότερο από 15 χρόνια το ρόλο που παίζει η μνήμη σε διάφορες τραγωδίες και ειδικά όταν οι γονείς ξεχνούν ένα παιδί στο πίσω κάθισμα. Σύμφωνα με την έρευνα του, το καθημερινό άγχος είναι αυτό που πυροδοτεί την «προσωρινή αμνησία» των γονιών κι όχι η αμέλεια (τουλάχιστον όχι συνήθως).

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αλλά μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, όπου η ζέστη είναι πιο έντονη, καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου.

kathisma-autokinitou-klama-morou.jpg

Σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού: αίτια

Λόγω της έντονης καθημερινότητας, οι γονείς είναι τόσο απορροφημένοι από τις εκκρεμότητες και έχουν πολύ άγχος με αποτέλεσμα να βγαίνουν από το αυτοκίνητο ξεχνώντας ότι έχουν μαζί τους το μωρό ( ή το νήπιο).

Πολλοί άνθρωποι, όταν διαβάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, επικρίνουν τους γονείς λέγοντας πώς είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον πιο υπεύθυνο και οργανωμένο γονιό.

«Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Μπορεί να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο David Diamond.

paidiko-kathisma.jpg

Τα πιο συχνά αίτια

  • Ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.
  • Ο γονιός συχνά έχει «παροδική» αποτυχία μνήμης.
  • Υπάρχουν διάφοροι περισπασμοί κατά την οδήγηση και παράγοντες που αγχώνουν τον οδηγό και συμβάλλουν στην πιθανή αστοχία της μνήμης.

Ο David Diamond, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν γονείς οι οποίοι ξέχασαν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητό τους, υπήρξε απώλεια της μνήμης εργασίας που είναι το μικρότερο σε είδος μνήμης καθώς αποθηκεύει πληροφορίες διάρκειας 2 λεπτών (περίπου) και σχετίζεται με την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Συναυλία αφιερωμένη στα παιδιά με αναπηρία και σε στους γονείς τους στο Ινστιτούτο Goethe

xristiana

Ο «παιδικός» ιός που απειλεί και τους ενήλικες – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

xristiana

Διατροφικές διαταραχές παιδιών: Ποιες είναι – Συμπτώματα και θεραπεία

xristiana