ΚεντρικήΥγεία

Πώς να αντιμετωπίσετε σωστά τα μικροατυχήματα στην κουζίνα. Τι συνιστούν οι ειδικοί

1/1/2023

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Πώς να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα όταν το χέρι σας αγγίξει το αναμμένο μάτι της κουζίνας ή ένα κόψιμο από μια απρόσεκτη κίνηση. Πότε είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα μικροατυχήματα στην κουζίνα, καθώς αρχίζουν οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Όσο πιο γρήγορα και σωστά, όμως, αντιμετωπίσετε ένα μικρό έγκαυμα ή κόψιμο στο χέρι, τόσο πιο γρήγορα θα  αρχίσει να επουλώνεται. Επιπλέον θα μειωθεί η ουλή που θα αφήσει, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

«Κάθε φορά που τραυματίζεται το δέρμα, είτε μετά από ένα ατύχημα είτε μετά από εγχείρηση, ο  οργανισμός κινητοποιείται για να το επουλώσει. Η δημιουργία ουλής αποτελεί φυσικό τμήμα της διαδικασίας επούλωσης», αναφέρει η Dr. Lindsay Strowd, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα.

Η εμφάνιση της ουλής συχνά εξαρτάται από το πόσο καλά επουλώνεται μι πληγή, συνεχίζει. Όταν το έγκαυμα ή το τραύμα είναι μικρό, ο τρόπος με τον οποίο θα το  αντιμετωπίσετε στο σπίτι μπορεί να την επηρεάσει σημαντικά.

Για τα εγκαύματα

Αν κατά λάθος αγγίξετε το αναμμένο μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο, μπορεί εύκολα να πάθετε έγκαυμα πρώτου βαθμού. Αυτό προσβάλλει την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, σε αντίθεση με τα πιο βαθιά δεύτερου και τρίτου βαθμού εγκαύματα.

Θα καταλάβετε αν είναι πρώτου βαθμού από την εμφάνισή του. Το δέρμα μπορεί να είναι λίγο πρησμένο, κόκκινο και επώδυνο.

«Ακόμα κι ένα πολύ μικρό, πρώτου βαθμού έγκαυμα, πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η δημιουργία ουλής. Θα βοηθήσει επίσης σημαντικά στην καταπράϋνση του πόνου», τονίζει η Dr. Strowd.

Τι να κάνετε: : Αρχίστε βγάζοντας αμέσως τυχόν κοσμήματα που φοράτε και δροσίζοντας γρήγορα το έγκαυμα το έγκαυμα. Βάλτε το χέρι σας κάτω από το κρύο νερό της βρύσης ή καλύψτε το με πολύ κρύες, βρεγμένες κομπρέσες από καθαρό πανί. Αφήστε το να δροσιστεί, έως ότου υποχωρήσει ο πόνος. Μπορεί να χρειασθούν και 10-15 λεπτά.

Μην βάλετε πάνω στο έγκαυμα αλοιφές, βούτυρο, οδοντόπαστα ή τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές. Να το ενυδατώνετε δύο-τρεις φορές την ημέρα με καταπραϋντικό τζελ. Εάν αναπτυχθεί φουσκάλα, μην την σπάσετε. Καλύψτε την με αποστειρωμένη, αντικολλητική γάζα, για να απορροφηθεί και να επουλωθεί μόνη της. Έως ότου επουλωθεί το έγκαυμα, μην εκθέτετε καθόλου αυτό το σημείο του δέρματος στον ήλιο.

Πότε να πάτε στο νοσοκομείο: Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο ή βαθύ, χρειάζεται αμέσως ιατρική φροντίδα. Το ίδιο και τα επιφανειακά εγκαύματα που αφορούν το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα, καθώς και αυτά που συμβαίνουν σε νήπια ή ηλικιωμένους.

Για τα κοψίματα

Τα κοψίματα από κοφτερά μαχαίρια ή από ένα σπασμένο γυάλινο ποτήρι είναι πολύ συνηθισμένα. Είναι ένας κλασικός τραυματισμός κατά την προετοιμασία του φαγητού, αλλά και εν όσω πλένετε τα πιάτα. Συνήθως όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια στο σπίτι, κατά την Dr. Strowd.

Τι να κάνετε: Για να αντιμετωπίσετε ένα μικρό κόψιμο, σταματήστε την αιμορραγία πιέζοντας το τραύμα με μία καθαρή πετσέτα ή γάζα. Μπορεί να χρειασθούν 1-2 λεπτά ή περισσότερο. Σαπουνίστε στη συνέχεια τα χέρια σας και μετά την πληγή, με ήπιο σαπούνι και δροσερό ή χλιαρό νερό.

Αλείψτε στη συνέχεια την πληγή με μια τοπική αντισηπτική ουσία και καλύψτε την με αποστειρωμένη, αντικολλητική γάζα. Να αλλάζετε καθημερινά τη γάζα έως ότου επουλωθεί το τραύμα.

Αν κοπείτε με κάποιο βρώμικο ή σκουριασμένο αντικείμενο, βεβαιωθείτε ότι είστε εμβολιασμένοι κατά του τετάνου. Αν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με τον γιατρό σας, διότι θα χρειασθείτε αντιτετανικό ορό ή εμβόλιο.

Πότε να πάτε στο νοσοκομείο: Όπως ισχύει για το έγκαυμα, έτσι και σε περίπτωση κοψίματος χρειάζεστε άμεση ιατρική φροντίδα αν είναι πολύ μεγάλο ή βαθύ. Το ίδιο και αν δεν σταματά η αιμορραγία. «Μεγάλο» θεωρείται κάθε κόψιμο που έχει μήκος πάνω από 2,5 εκατοστά ή/και βάθος πάνω από 6 χιλιοστά, κατά την Dr. Strowd.

Στο νοσοκομείο πρέπει να πάτε και αν διακρίνετε κάποιο ξένο σώμα μέσα στην πληγή, το οποίο δεν μπορείτε να αφαιρέσετε.

Αν στη διάρκεια της επούλωσης παρουσιάσετε πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Όλ’ αυτά είναι ενδείξεις ύποπτες για μόλυνση και μπορεί να χρειασθείτε αντιβιοτική θεραπεία.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σπάνια μυκητίαση που μεταδίδεται από γάτες εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη

xristiana

Τα καλύτερα φρούτα στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

xristiana

«Καμπανάκι» από δυο θανάσιμα κρούσματα πνευμονίας «άγνωστης προέλευσης» στην Αργεντινή

xristiana