ΚεντρικήΥγεία

Ποια μπαχαρικά και βότανα βοηθούν στην πέψη;

15/1/2023

Η εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού. Από τη στιγμή που ο πεπτικός σωλήνας είναι το πρώτο όργανο που εκτίθεται σε περιβαλλοντικές τοξίνες, παθογόνα και διατροφικά συστατικά και συνδέεται με την εγκεφαλική δραστηριότητα, το άγχος και την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, η δυσφορία και άλλα συμπτώματα είναι αρκετά συνήθη παγκοσμίως.

Τα καλά νέα είναι ότι έρευνες επιβεβαιώνουν την ευεργετική λειτουργία φυτών και μπαχαρικών για το πεπτικό σύστημακαι σε πολλές περιπτώσεις ανακουφίζουν από τα συμπτώματα πεπτικών παθήσεων.

Τζίντζερ

Οι ιατρικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ είναι γνωστές εδώ και αιώνες σε όλον τον κόσμο. Οι κύριες βιοδραστικές ουσίες του τζίντζερ είναι οι τζιντζερόλες και σογκαόλες. Οι κύριοι στόχοι της φαρμακευτικής χρήσης του τζίντζερ είναι η καταπολέμηση φλεγμονών και άλλων πεπτικών παθήσεων όπως είναι η ναυτία και η δυσπεψία.

Κουρκουμάς

Τα βιοενεργά συστατικά της ρίζας του κουρκουμά, είναι γνωστά και ως κουρκουμινοειδή με πιο γνωστό την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος αξίζει μία θέση στο καθημερινό διαιτολόγιό σας. Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιονενεργά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσων πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια που ανήκει και η μέντα και η κατανάλωσή του βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας. Έχει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και η κατανάλωσή του θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο θυμίζει λίγο το τζίντζερ και έχει παρόμοια οφέλη όπως ότι ανακουφίζει από τα αέρια και το φούσκωμα.

Τριγωνέλλα

Η τριγωνέλλα είναι ένα βότανο γνωστό στην Ελλάδα με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Βοηθά στη διατήρηση των ωφέλιμων μικροβίων στον πεπτικό σωλήνα το οποίο βοηθά στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ακόμα περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν για την κατανάλωση του συγκεκριμένου φυτού στον οργανισμό.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις πράσινες στις (ξεχασμένες) πορτοκαλί κιλοβατώρες

xristiana

Time for beauty news

xristiana

Όλοι οι τύποι προϊόντων για τα χείλη – Ποιον να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας

xristiana