ΚεντρικήΥγεία

Οι κρυφοί κίνδυνοι των φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα χωρίς συνταγή

25/1/2023

Τι φάρμακα για τη γρίπη μπορώ να πάρω με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο χειμώνας φέρνει συνήθως βήχα, κρυολογήματα και συμπτώματα γρίπης, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ψάχνουν να βρουν εύκολη λύση. «Αν παρατηρήσετε στους διαδρόμους του φαρμακείου ή του παντοπωλείου και κοιτάξετε τα ράφια με τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα, θα τα δείτε μισοάδεια ή σχεδόν άδεια επειδή οι άνθρωποι παλεύουν με ιούς», δήλωσε ο Dr. Wafi Momin, καρδιολόγος στο UTHealth Houston and Memorial Ο Hermann στο Χιούστον, στο Healthline.

Μία ασθενής του, η Sherry ήταν μία από αυτές. Είχε βουλωμένη μύτη και άσχημο βήχα και πήγε στο φαρμακείο για να πάρει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) για να ανακουφιστεί. Έχοντας επίγνωση ότι έπρεπε να αγοράσει φάρμακα που δεν θα επηρέαζαν την υψηλή αρτηριακή της πίεση, επέλεξε ένα που φαινόταν ασφαλές. «Το μπροστινό μέρος της συσκευασίας έλεγε ότι ήταν για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε η Sherry στο site. Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη με τον γιατρό, ανακάλυψε ότι η αρτηριακή της πίεση ήταν επικίνδυνα υψηλή με συστολική ένδειξη 177. Μια υγιής ένδειξη είναι κάτω από 120.

«Όταν ο γιατρός μου με ρώτησε για αυτό, του είπα ότι είχα άσχημο βήχα και έπαιρνα το φάρμακο για δύο ημέρες. Όταν του είπα τη μάρκα, έψαξε γρήγορα τα συστατικά και μου ζήτησε να σταματήσω να το παίρνω», είπε. Ενώ η Sherry ήταν επιμελής στην αναζήτηση ενός φαρμάκου που της φαινόταν ασφαλές, δεν γνώριζε ότι τα OTC φάρμακα και τα συμπληρώματα περιέχουν πολλά συστατικά που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους που πάσχουν από αρτηριακή πίεση. «Μερικές φορές ένα συστατικό μπορεί να περιέχεται σε αυτό το συγκεκριμένο αποσυμφορητικό ή αναλγητικό, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εξετάζουμε όλα τα ενεργά συστατικά σε αυτά τα φάρμακα», είπε ο Momin.

Η πλειοψηφία των OTC φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα είναι συνδυαστικά προϊόντα

Το Food and Drug Administration Trusted Source ορίζει τα συνδυαστικά προϊόντα ως θεραπευτικά και διαγνωστικά προϊόντα που συνδυάζουν φάρμακα, συσκευές ή/και βιολογικά προϊόντα. «Τα προϊόντα συνδυασμού είναι ελκυστικά επειδή παρέχουν την ευκολία να παίρνετε λιγότερα χάπια και μειώνουν την πιθανότητα να μην θυμάστε να παίρνετε φάρμακα», δήλωσε ο HaVy Ngo-Hamilton, PharmD, κλινικός σύμβουλος στο BuzzRx, στο Healthline.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα OTC είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα, σημείωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τις επιπτώσεις τους. «Οι ετικέτες αυτών των OTC φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα συχνά αγνοούνται. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι περιέχουν αυτά τα μπουκάλια και τις παρενέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν τα συστατικά τους», δήλωσε ο Ngo-Hamilton.

Γιατί τα OTC φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

Η επιστήμη πίσω από το πώς λειτουργούν τα OTC φάρμακα για τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα. Τα κύρια δραστικά συστατικά στα περισσότερα OTC φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα είναι κατασταλτικά. Τέτοια είναι τα παυσίπονα, τα αντιισταμινικά, τα αποχρεμπτικά και τα αποσυμφορητικά. «Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, το αποσυμφορητικό είναι αυτό που πρέπει να προσέχετε», είπε ο Ngo-Hamilton. Τα συστατικά ψευδοεφεδρίνη και φαινυλεφρίνη βρίσκονται συνήθως στα αποσυμφορητικά και πρέπει να αποφεύγονται. Είναι συχνά σε Mucinex-D, Advil-D και Sudafed Cold and Cough, σημείωσε.

Τα αποσυμφορητικά παρέχουν ανακούφιση από τη συμφόρηση επειδή προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων στις ρινικές διόδους και στα ιγμόρεια και με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο του ιστού της μύτης, κάτι που βοηθάει μια βουλωμένη μύτη να αισθάνεται καλύτερα. Αν και αυτό είναι αποτελεσματικό, ο Momin επεσήμανε ότι άλλα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα δεν είναι απρόσβλητα από το φαινόμενο συστολής. «Αν έχετε συστολή στη στένωση άλλων αιμοφόρων αγγείων στο σώμα σας, τότε μπορεί να έχετε επεισόδια υψηλής αρτηριακής πίεσης και ακόμη και αυξημένους καρδιακούς παλμούς που μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο άγχος σε κάποιον που έχει ιστορικό καρδιακής νόσου ή επιδείνωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν υπέρταση», σημείωσε. Η ψευδοεφεδρίνη και η φαινυλεφρίνη είναι επίσης κοινά στα φάρμακα για τη γρίπη OTC, προειδοποίησε ο Momin. Επειδή λειτουργούν τόσο καλά στην παροχή άμεσης ανακούφισης, οι άνθρωποι τείνουν να βασίζονται σε αυτά τα φάρμακα για αρκετές ημέρες. «Εάν το παίρνουν όλο το εικοσιτετράωρο, κάθε 6 έως 8 ώρες όπως συνιστάται, τότε το πρόβλημα είναι ότι η συνεχής χορήγηση αυτών των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σύνθετο πρόβλημα», είπε ο Momin.

Συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν αρνητική αντίδραση σε φάρμακα OTC

Τα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν: Αυξημένους καρδιακούς παλμούς, πονοκεφάλους, ζάλη και θολή όραση που προκαλούνται από αυξημένη αρτηριακή πίεση, δυσφορία στο στήθος, δύσπνοια ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εάν έχετε υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπωςκαρδιακή προσβολή ή απόφραξη στα στεφανιαία αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη νατριούχος, τα οποία συχνά λαμβάνονται με συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νατρίου, η οποία μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών.

Ο Momin είπε ότι η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο σε όλο το σώμα, καθώς και σε επιδείνωση της δύσπνοιας σε άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Εκτός από τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σημειώνει ότι τα ακόλουθα φάρμακα και ουσίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση:

  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ
  • Αντισυλληπτικά
  • Αμφεταμίνες
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Άτυπα αντιψυχωσικά, όπως η κλοζαπίνη και η ολανζαπίνη
  • Συστηματικά κορτικοστεροειδή, όπως πρεδνιζόνη και μεθυλπρεδνιζολόνη
  • Ναρκωτικά

Τι φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορώ να πάρω με υψηλή αρτηριακή πίεση

Σε γενικές γραμμές, ο Momin είπε ότι τα άτομα με υποκείμενη καρδιακή νόσο ή υπέρταση που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης και θέλουν ανακούφιση θα πρέπει να βασίζονται σε αντιισταμινικά και φυσικές θεραπείες, όπως ρινικές εκπλύσεις με φυσιολογικό ορό, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να ξεκουράζονται. Όταν πρόκειται για OTC φάρμακα, ο Ngo-Hamilton πρότεινε το Coricidin HBP επειδή δεν περιέχει αποσυμφορητικό. Ωστόσο, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή φυσική θεραπεία, μιλήστε με το γιατρό σας. «Οι αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που κάνουμε στην καθημερινή μας πρακτική. Εξετάζουμε τις λίστες φαρμάκων, βεβαιωνόμαστε ότι ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν αλληλεπιδρούν με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα και πώς θα προκαλούσαν παρενέργειες. Αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή πρέπει να διερευνηθούν με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Momin. Εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα και έχετε κρυώσει, είπε να στείλετε στον γιατρό σας ένα μήνυμα που να αναφέρει τα συμπτώματα με τα οποία θέλετε βοήθεια. Στη συνέχεια, ρωτήστε τι μπορείτε να πάρετε για προσωρινή ανακούφιση. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας πριν πάτε στο φαρμακείο, μιλήστε με τον φαρμακοποιό.

«Μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα προϊόν για τον βήχα και το κρυολόγημα που είναι ασφαλές εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν αυτό είναι το φαρμακείο όπου γεμίζετε πάντα τα φάρμακά σας, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να δει ποια φάρμακα παίρνετε και να βεβαιωθεί ότι το OTC προϊόν που θέλετε να αγοράσετε δεν αλληλεπιδρά με τα τρέχοντα φάρμακά σας», δήλωσε ο Ngo-Hamilton.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

ΠΜΣ Θρησκευτική Εκπαίδευση και Αγωγή από το Ε.Κ.Π.Α.

xristiana

Υγιεινά σνακ για την περίοδο των εξετάσεων

xristiana

Όλη Η Λάρισα, Γίνεται Μια Μεγάλη Αγκαλιά

xristiana