ΚεντρικήΥγεία

Λιγότερο δραστική η βιταμίνη D στους παχύσαρκους, λένε ειδικοί από το Χάρβαρντ

31/1/2023

Τα ευρήματα νέας μελέτης στην οποία εξετάστηκαν τα οφέλη της βιταμίνης σε συνάρτηση με το σωματικό βάρος

Η βιταμίνη D παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά αν διαθέτετε περιττά κιλά μπορεί να μην τα αποκομίζετε, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνο και αυτοάνοσων παθήσεων. Ωστόσο αυτό ισχύει μόνο σε όσους έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Στους υπέρβαρους και, κυρίως, στους παχύσαρκους ανθρώπους, το όφελος είναι πολύ μικρότερο.

«Ανακαλύψαμε ότι η ανταπόκριση στη βιταμίνη D των πασχόντων από παχυσαρκία είναι μειωμένη, όταν λαμβάνουν τα ίδια συμπληρώματα με τα φυσιολογικού βάρους άτομα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Deirdre Tobias, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βιταμίνη D προστατεύει όσους έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από 25 kg/m2 και κάτω. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα). Οι τιμές από 25 kg/m2 και πάνω σημαίνουν υπέρβαρο άτομο. Πάνω από 30 k/m2 σηματοδοτούν την παχυσαρκία.

Δεν είναι γνωστό με ποιους μηχανισμούς θα μπορούσαν τα περιττά κιλά να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Ωστόσο πιθανώς στα παχύσαρκα άτομα είναι μειωμένη η απορρόφησή της, εκτιμούν οι ερευνητές. Αν ισχύει αυτό, η δυσαπορρόφησή της θα είναι εκτεταμένη, δεδομένου ότι τέσσερις στους δέκα ενήλικες είναι παχύσαρκοι.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 16.515 εθελοντές, μέσης ηλικίας 68 ετών. Το 27% των συμμετεχόντων ήταν παχύσαρκοι και το 40.5% υπέρβαροι.

Όλοι οι εθελοντές είχαν δώσει δείγματα αίματος κατά την έναρξη της μελέτης, στα οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D. Δύο χρόνια αργότερα ο έλεγχος επαναλήφθηκε στους 2.742 από αυτούς, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν και την πορεία της υγείας τους.

Όπως διαπίστωσαν, στους συμμετέχοντες με φυσιολογικό βάρος σώματος και ΔΜΣ που έπαιρναν βιταμίνη D, ήταν μειωμένος κατά 30-40% ο κίνδυνος:

  • Αναπτύξεως καρκίνου
  • Θανάτου από καρκίνου
  • Αναπτύξεως αυτοάνοσων νοσημάτων

Το όφελος στους παχύσαρκους εθελοντές ήταν πολύ μικρότερο. Τόσο οι υπέρβαροι όσο και οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες, εξ άλλου, είχαν εξ αρχής χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, επομένως είναι πιθανό οι άνθρωποι με περισσότερο σωματικό λίπος να την αποθηκεύουν περισσότερο, εκτιμούν οι ερευνητές. Ενδέχεται επίσης ο λιπώδης ιστός να καταστέλλει τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την επίδρασή της στο σώμα.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, εμποδίζει τη μέτρησή της στο αίμα και την δράση της, τόνισε η Dr. Tobias. Παρ’ όλα αυτά, η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D δεν πρέπει να διακόπτεται δίχως την σύμφωνη γνώμη του ιατρού, πρόσθεσε. Πόσο μάλλον που το έστω και μικρό όφελος, είναι καλύτερο από την παντελή απουσία του.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα δέντρα ασπίδα των κατοίκων των πόλεων από τους καύσωνες

xristiana

Άνοια: Ο καλύτερος συνδυασμός πρωινού για να «αντισταθείτε» στην εκφύλιση του εγκεφάλου

xristiana

Οδοντικό νήμα: Γιατί είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα & ποιο είναι το κατάλληλο για σας

xristiana