6/1/2023
Σε κλοιό γρίπης και λοιπών αναπνευστικών ιών, όπως ο κορωνοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), θα βρίσκεται η Ελλάδα για τουλάχιστον άλλες οκτώ εβδομάδες. Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτύπωσε χθες, Πέμπτη (5/1) για μια ακόμη φορά, την κινητικότητα των ιών και τα πλήγματα που επιφέρουν στους ευάλωτους, ανηλίκους και ενήλικους, μολύνοντας τους και προκαλώντας σοβαρές νοσήσεις.
Η ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί ο κυρίαρχος ιός της εποχικής γρίπης στη χώρα παραμένει ακόμη υψηλή, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αρχίσει να μειώνεται στο τέλος Ιανουαρίου οπότε και θα αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την αποδρομή του εφετινού κύματος. Αισθητή αλλά λιγότερο από ό,τι η γρίπη κάνει την εμφάνισή της και η μέχρι πέρυσι κυρίαρχη λοίμωξη Cοvid, ενώ ελαφρώς μειωμένη καταγράφεται η παρουσία του ιού RSV – ενός ιού που παρότι έχει καταγραφεί ως ανοιξιάτικος ιός φέτος εμφανίστηκε νωρίτερα όπως και οι άλλοι ιοί μολύνοντας τους συνήθεις στόχους του, δηλαδή τους ανηλίκους.
Η εκτίμηση των ειδικών έχει μεγάλη σημασία δεδομένων και των σημαντικών ελλείψεων φαρμάκων που ταλανίζουν φέτος τους πολίτες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, στο επόμενο διάστημα θα ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των φαρμακείων που τώρα δεν παραλαμβάνουν κανένα σκεύασμα ή παραλαμβάνουν ελάχιστα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο αφού οι γριπώδεις συνδρομές θα παραμείνουν στην καθημερινότητα, αλλά σε μικρότερο αριθμό, όπως και οι δυσλειτουργίες στη διάθεση των απαραίτητων φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε γιατρό από πολίτες με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία, φτάνοντας το 15% του συνόλου των ιατρικών επισκέψεων στη συγκεκριμένη περίοδο. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 1 στα 2 ύποπτα δείγματα που εξετάζονται στο δίκτυο του ΕΟΔΥ για γρίπη είναι θετικό, με το στέλεχος Α(Η3Ν2) να επικρατεί. Μάλιστα, τα περιστατικά γρίπης καταγράφονται με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Κατά την τελευταία εβδομάδα τρεις ασθενείς κατέληξαν λόγω επιπλοκών της γρίπης ανεβάζοντας τα θύματα της εφετινής περιόδου σε έξι. Έγινε επίσης μια εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τους συνολικά μέχρι τώρα νοσηλευόμενους λόγω γρίπης σε ΜΕΘ να έχουν φτάσει τους 27.
Ελαφρώς αυξητική είναι η τάση και στα κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε τρεις από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν (Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα). Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 παραμένει η συχνότερη υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, ενώ από τις υποπαραλλαγές της ΒΑ.5 αυτή που αυξάνεται σταθερά έναντι των άλλων είναι η ΒQ.1.1.
Η υποπαραλλαγή που κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΧΒΒ.1.5) που αποτελεί υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 της Οmicron, δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα. Αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μετά τα δεδομένα των ΗΠΑ και την προειδοποίηση του ECDC, θα γίνει αναδρομικός έλεγχος στα δείγματα του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης κορωνοϊού ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το συγκεκριμένο στέλεχος.
Πάντως, αν και με μειωμένη παρουσία ο κορωνοϊός, προκαλεί συνεχώς μολύνσεις, κάτι που εξηγείται από τη μείωση της ανοσίας, και οδηγεί σε νοσηλεία τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με λοίμωξη COvid περίπου 1.330 ασθενείς και άλλοι 345 σε ΜΕΘ, ενώ ημερησίως γίνονται περί τις 250 νέες εισαγωγές.
Πηγή: protothema.gr
Πηγή: http://www.thestival.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com