ΚεντρικήΥγεία

Βιάζεστε να βγείτε στη σύνταξη; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία σας

13/1/2023

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος και ηρεμία χαρακτηρίζουν την περίοδο της συνταξιοδότησης. Η πρώιμη, όμως, αδράνεια θα μπορούσε να απειλήσει την υγεία του εγκεφάλου σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Η πρόωρη συνταξιοδότηση μοιάζει άπιαστο όνειρο για αρκετούς εργαζόμενους. Ποιος άλλωστε δε θα ήθελε να απολαύσει περισσότερα χρόνια ανεμελιάς στην τρίτη ηλικία;

Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Economic Behavior & Organization, ωστόσο, αναδεικνύει ότι τα λιγότερα χρόνια εργασίας θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη γνωστική εξασθένιση.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Binghamton εστίασε στο νέο αγροτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Κίνας (NRPS) και την κινεζική διαχρονική έρευνα για την υγεία και τη συνταξιοδότηση (CHARLS), που αφορούσε σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω από την Κίνα. Στόχος ήταν να προσδιοριστεί πώς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα επηρεάζουν τις γνωστικές επιδόσεις των συμμετεχόντων.

Λόγω αυτής της μεγάλης δημογραφικής έκρηξης και τη ραγδαία αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού στην Κίνα, η χώρα εισήγαγε το εν λόγω συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στις αγροτικές περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Τα κυβερνητικά δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους οι ερευνητές σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και η εκτίμηση της συμπεριφοράς και των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι επηρεάστηκε αρνητικά η γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, το πρώιμο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είχε περισσότερες αρνητικές επιδράσεις στη γνωστική ικανότητα των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι η μειωμένη πνευματική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των γνωστικών δεξιοτήτων.

Έτσι, αν και σε γενικό πλαίσιο η συνταξιοδότηση επιφέρει βελτιώσεις στην υγεία, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα επίδρασε αρνητικά στην κοινωνική ζωή των ατόμων.

Όπως εξηγεί ο δρ. Plamen Nikolov, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Binghamton και συγγραφέας της μελέτης «οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής συμμετοχής, με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε σχέση με τους μη δικαιούχους.

Επομένως, διαπιστώνουμε ότι η αυξημένη κοινωνική απομόνωση συνδέεται στενά με την ταχύτερη γνωστική εξασθένιση μεταξύ των ηλικιωμένων. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε μειωμένη συχνότητα τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, οι δυσμενείς επιπτώσεις της πρόωρης συνταξιοδότησης στην εγκεφαλική λειτουργία και την κοινωνική συμμετοχή αντισταθμίζουν σημαντικά την προστατευτική επίδραση του προγράμματος σε διάφορες συμπεριφορές υγείας».

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν τους επέτρεψε να μελετήσουν τον τρόπο που η απόφαση για συνταξιοδότηση επηρέασε τη γνωστική ικανότητα, επειδή κατάφεραν να συγκρίνουν τις επιδόσεις των συνομήλικων ατόμων με παρόμοια κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά σε περιοχές όπου δεν εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

«Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 10 ετών από την εφαρμογή του, το πρόγραμμα οδήγησε σε μείωση των γνωστικών επιδόσεων κατά σχεδόν το ένα πέμπτο της τυπικής απόκλισης στις μετρήσεις μνήμης που εξετάζουμε» σημείωσε ο δρ. Plamen Nikolov.

Παραδόξως, οι εκτιμώμενες επιπτώσεις του προγράμματος ήταν παρόμοιες με τα αρνητικά ευρήματα σχετικά με το ίδιο φαινόμενο, αλλά σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα, όπως η Αμερική, η Αγγλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το γεγονός ότι η συνταξιοδότηση οδήγησε σε μειωμένες γνωστικές επιδόσεις θεωρείται ένα σημαντικό εύρημα σχετικά με ένα αναπάντεχο, αινιγματικό ζήτημα, αλλά ένα εύρημα με εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία και την ποιότητα ζωής του ατόμου στην τρίτη ηλικία» καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΥΠΕΝ: Δράσεις για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του “Κλήματος του Παυσανία”

xristiana

Περιεμμηνόπαυση: Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να νιώθετε καλά

xristiana

Αυτές είναι οι χειρότερες συνήθειες για τον εγκέφαλο, λέει κορυφαίος ειδικός του Χάρβαρντ

xristiana