17/1/2023
Συμφωνία για την αποζημίωση καινοτόμων θεραπειών για την κυστική ίνωση υπεγράφη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κράτους και της φαρμακευτικής εταιρείας που διαθέτει τις θεραπείες στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης.
Πρόκειται για επαναστατική θεραπεία που «παγώνει» τη νόσο και αφορά περίπου 500 Έλληνες ασθενείς με κυστικη ίνωση.
Με βάση τη νέα συμφωνία θα αποζημιώνονται οι θεραπείες σε ασθενείς με μετάλλαξη F508del, η οποία επηρεάζει το γονίδιο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ρυθμιστής της διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR). Η πρωτείνη CFTR, συμμετέχει στη ρύθμιση της παραγωγής βλέννας και πεπτικών υγρών.
Η έγκριση αφορά τη θεραπεία Kaftrio/Kalydeco (ivacaftor/ tezacaftor/ elexacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor) για τους επιλέξιμους ασθενείς με κυστικη ίνωση, παιδιά, από 12 χρονών και άνω, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον μία μετάλλαξη, καθώς και η θεραπεία Orkambi (lumacaftor/ ivacaftor) για τους επιλέξιμους ασθενείς άνω των 2 ετών, που έχουν δύο κληρονομήσει τη μετάλλαξη και από τους δύο γονείς και έχουν δύο αντίγραφα F508del στο CFTR γονίδιο.
Επισημαίνοντας ότι «οι συντονισμένες πιέσεις και προσπάθειες των ασθενών με ενιαία φωνή μέσα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης απέδωσαν», η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντίνα Γιαννάκη, τόνισε ότι «Η υπογραφή συμφωνίας για την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών των ρυθμιστών CFTR στην Ελλάδα, η οποία έχει επιτευχθεί και σε μεγάλες χώρες, όπως Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία και άλλων χωρών, αποτελεί μια απόδειξη του τί μπορούν να καταφέρουν οι ασθενείς μέσα από την αποτελεσματική και οργανωμένη διεκδίκηση. Οι καινοτόμες θεραπείες ρυθμιστών CFTR δεν ανακουφίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου στους ασθενείς, αλλά στοχεύουν στα αίτια της Κυστικής Ίνωσης, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και βελτιώνοντας θεαματικά την αναπνευστική λειτουργία και τη συνολική υγεία των ασθενών.
Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της πρώτης καινοτόμου θεραπείας Κalydeco που δρα στα αίτια της νόσου το 2012, αλλά και με την κυκλοφορία των επόμενων καινοτόμων θεραπειών που ακολούθησαν Orkambi και Symkevi, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης έκανε συνεχείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της έγκαιρης, συνεχούς και ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες όλων των επιλέξιμων ασθενών στη χώρα μας».
Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Άννα Σπίνου, σημείωσε επίσης ότι «Όταν εγκρίθηκε η θεραπεία Kaftrio που «παγώνει» τη νόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA τον Οκτώβρη του 2019 με θεαματικά αποτελέσματα, ο Σύλλογός μας ξεκίνησε αμέσως συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να έρθει η επαναστατική θεραπεία το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα.
Οι οργανωμένες πιέσεις και παρεμβάσεις μας, σε συνδυασμό με την συνεργασία με τον π. Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλη, απέδωσαν και έτσι την άνοιξη του 2020 ανακοινώθηκε η έναρξη της πρώιμης πρόσβασης στην καινοτόμα θεραπεία στη χώρα μας.
Χάρη στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης καταφέραμε να σώσουμε 30 Έλληνες ασθενείς με κυστικη ίνωση, που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους.
Στη συνέχεια μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά από την έγκριση κυκλοφορίας της θεραπείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Αύγουστο του 2020, πρόσβαση στη θεραπεία απέκτησαν σταδιακά όλοι οι επιλέξιμοι ασθενείς με κυστικη ίνωση στη χώρα μας, καταφέρνοντας έτσι να κερδίσουν πίσω την χαμένη τους ανάσα.
Μετά από συνεχείς ενέργειες μας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, και τη φαρμακευτική εταιρεία Vertex Pharmaceuticals, τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε να επιλυθούν και οι όποιες καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των συνταγών των καινοτόμων θεραπειών υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ.
Τον τελευταίο χρόνο οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες τους σε ομαλή ροή χωρίς διακοπή.
Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία ήταν και η ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης, το οποίο αποτελεί το πρώτο Μητρώο ασθενών που δημιουργήθηκε κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα και σε διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Μητρώο, αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης των θεραπειών».
Πηγή: https://www.in.gr