ΚεντρικήΥγεία

Αγοραφοβία και επιληψία: Πώς συνδέονται οι δύο καταστάσεις

31/1/2023

Πολλοί ενήλικες με επιληψία έχουν αγοραφοβία ή φόβο γενικά για τους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους και είναι κάτι που οι γιατροί πρέπει να συμπεριλαμβάνουν σε εξετάσεις για άγχος ή κατάθλιψη, λένε οι ερευνητές.

«Γνωρίζουμε ότι η αγοραφοβία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην περίθαλψη και σε ραντεβού των ασθενών με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της απροθυμίας τους να βγουν έξω στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Heidi Munger Clary, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.

Η ίδια και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από μελέτη νευροψυχολογίας στην οποία συμμετείχαν 420 ενήλικες από 18 έως 75 ετών.

Οι ασθενείς είχαν επιληψία και υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογική αξιολόγηση για μια περίοδο 14 ετών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

«Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν σημαντικά φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα», δήλωσε η Munger Clary. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα συνδέονταν με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ανεξάρτητα από την με κακή ποιότητα ζωής, κάτι που δεν βρέθηκε να ισχύει για τα συμπτώματα γενικευμένου άγχους».

Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για μελλοντικές μελέτες, για την ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένου ελέγχου για αυτούς τους τύπους ψυχιατρικών διαταραχών στην επιληψία, είπε η Munger Clary.

«Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας δεν αλληλεπικαλύπτονται πλήρως με τα συμπτώματα γενικευμένου άγχους ή κατάθλιψης που συχνά ελέγχονται στις εξετάσεις ρουτίνας», σημείωσε.

«Οι πάροχοι χρειάζεται να κάνουν πιο ενδελεχή προσυμπτωματικό έλεγχο για να εντοπίσουν και να βοηθήσουν καλύτερα αυτούς τους ασθενείς», πρόσθεσε.

«Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, δεδομένων άλλων βασικών ευρημάτων μελέτης που δείχνουν ότι όσοι έχουν χαμηλότερη εκπαίδευση και δεν είναι λευκοί, είχαν αυξημένες πιθανότητες για σημαντικά φοβικά/αγοραφοβικά συμπτώματα».

Περίπου 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικό επιληψίας, μια κατάσταση που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Epilepsy Research.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, ένα οικονομικό θέμα βρίσκει λύσεις»

xristiana

Όλο το πρόγραμμα των 82ων Αρκάδιων αγώνων

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα «Σεξουαλική – Αναπαραγωγική Υγεία σε παιδιά – Άτομα με Αναπηρία»

xristiana