ΚεντρικήΥγεία

Φιστίκια: Ο τρόπος κατανάλωσης που δεν προκαλεί αλλεργία στα παιδιά

16/1/2023

Η αλλεργία στα φιστίκια αποτελεί την πιο κοινή αλλεργία στα παιδιά, ενώ μόλις το 15-20% από αυτά την ξεπερνά μέχρι να ενηλικιωθεί.

Νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της θερμότητας στην ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή με 70 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών με αλλεργία στα φιστίκια.

Χρησιμοποίησαν διαδοχικές δόσεις βρασμένων φιστικιών ακολουθούμενες από καβουρδισμένα φιστίκια, για να δουν εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των παιδιών απευαισθητοποιήθηκαν από την αλλεργία στα φιστίκια.

Στα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δόθηκαν καθημερινά κατά σειρά:

– αρχικά για περίοδο 3 μηνών φιστίκια βρασμένα επί 12 ώρες
– στη συνέχεια για περίοδο 6,5 μηνών φιστίκια βρασμένα επί 2 ώρες και
– τέλος, για ακόμα 6,5 μήνες 12 ψητά φιστίκια

Το βράσιμο των φιστικιών αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνών και τις αλλεργικές τους ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Διατηρούν όμως την ικανότητά τους στην οικοδόμηση ανοχής στην κατανάλωση φιστικιών, εξήγησε ο Δρ. Grzeskowiak.

«Υποθέσαμε ότι η έναρξη στοματικής ανοσοθεραπείας με βραστό φιστίκι θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να είναι αρκετά συχνές στα πρώτα στάδια της θεραπείας» πρόσθεσε.

Για τον σκοπό αυτό, ήταν σημαντικό τα παιδιά να φάνε βραστά φιστίκια πριν τα καβουρδισμένα φιστίκια.

Τα βρασμένα φιστίκια είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από τα ψητά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η από στόματος ανοσοθεραπεία με βραστά και ψητά φιστίκια σε παιδιά με σχετική αλλεργία, φάνηκε αποτελεσματική για την πρόκληση απευαισθητοποίησης στο 80% των συμμετεχόντων παιδιών στην μελέτη και συσχετίστηκε με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, αφού μόλις το 4% αυτών εμφάνισε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας», δήλωσε ο Δρ. Luke Grzeskowiak, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Πολλοί αλλεργιολόγοι προσφέρουν στοματική ανοσοθεραπεία, η οποία είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης του οργανισμού ώστε να γίνει πιο ανεκτικός (δηλαδή να μην έχει αλλεργικές αντιδράσεις) στα φιστίκια.

Η σταδιακή εισαγωγή τροφών που προκαλούν αλλεργία στη διατροφή, πρέπει να γίνεται αυστηρά υπό την επίβλεψη γιατρού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical & Experimental Allergy.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η βρετανική Hive Energy ο μεγάλος επενδυτής μονάδας πράσινου υδρογόνου στη Φθιώτιδα

xristiana

8ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού ‘Αυτισμός-Ελπίδα’

xristiana

Καιρός: Νέα πτώση της θερμοκρασίας, αγνοούνται οι βροχές

xristiana