ΚεντρικήΥγεία

Υψηλή ομοκυστεΐνη: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

15/1/2023

Τα επίπεδα κυκλοφορίας της στο αίμα εξαρτώνται από την ικανότητα ή αδυναμία επαρκούς μεταβολισμού της μεθειονίνης εξαιτίας τόσο γενετικών παραγόντων, όσο και της ανεπάρκειας ή υπερεπάρκειας των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος στον οργανισμό.

Επιπλέον, κάποια φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων και τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδά της.

Η ομοκυστεΐνη έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και την αποφυγή σοβαρών παθήσεων.

Η σχέση της με την αθηροσκλήρωση έχει εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες και έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε διάφορες παθήσεις, όπως οστεοπόρωση, Alzheimer, Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, υπάρχει συσχετισμός των επιπέδων της με την εμφάνιση καρκίνου, αορτικού ανευρύσματος, υποθυρεοειδισμού και τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Ο επιπολασμός της υπερομοκυστεϊναιμίας, δηλαδή των αυξημένων επιπέδων της ομοκυστεΐνης, διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πληθυσμών και εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή και το γενετικό υπόβαθρο.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι η αύξηση της ηλικίας, το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η υψηλή κρεατινίνη και η ελλιπής διατροφή.

Αντιθέτως, η φυσική δραστηριότητα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η καλή κατάσταση του φολικού οξέος και η βιταμίνη Β12 σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Οι χορτοφάγοι είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπερομοκυστεϊναιμίας, λόγω των χαμηλών επιπέδων Β12 στο αίμα.

Επειδή η κύρια οδός καθαρισμού της ομοκυστεΐνης από το πλάσμα είναι το νεφρό, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των θανάτων παγκοσμίως και το ποσοστό εξακολουθεί να αυξάνεται.

Πολλαπλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους, καθιστώντας έτσι δύσκολο τον εντοπισμό ενός και μόνο συγκεκριμένου παράγοντα.

Η ομοκυστεΐνη έχει επιβεβαιωθεί ως παράγοντας κινδύνου για την παρουσία αθηροσκλήρωσης και υπερπηκτικότητας του αίματος. Η αθηροσκλήρωση είναι η πιο συχνή παθολογία που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανεύρυσμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει σαφή συσχέτιση μεταξύ της ολικής ομοκυστεΐνης στον ορό και της επίπτωσης της στεφανιαίας, καρωτιδικής και περιφερικής αγγειακής νόσου.

Αιτία είναι ότι η υπερομοκυστεϊναιμία προκαλεί βλάβη των ενδοθηλιακών κυττάρων, μειώνει την ευελιξία των αγγείων και μεταβάλλει τη διαδικασία της αιμόστασης.

Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση των γνωστών δυσμενών επιδράσεων ορισμένων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση αυτών των παθήσεων, όπως είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης της φλεγμονής.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μυστήριο στο Μεξικό: Δεκάδες κοτσύφια πέφτουν ταυτόχρονα νεκρά από τον ουρανό

xristiana

Τα μυστικά για να έχεις ξεκούραστο βλέμμα ακόμα κι αν περνάς πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή

xristiana

Μελατονίνη: Πώς σχετίζεται με τον ύπνο του παιδιού

xristiana