ΚεντρικήΥγεία

Τι να προσέξετε για να μη μεθύσετε στο ρεβεγιόν. Τι να κάνετε αν ξυπνήσετε με πονοκέφαλο

1/1/2023

Που οφείλονται τα δυσάρεστα παρεπόμενα της μέθης. Με ποιους τρόπους μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να σας «πειράξει» το ποτό. Τι μπορεί να σας βοηθήσει το επόμενο πρωί.

Έφτασε πάλι αυτή η νύχτα του χρόνου, την οποία πολλοί θα γιορτάσουν πίνοντας αλκοόλ – ενίοτε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να μεθύσουν και να ξυπνήσουν το επόμενο πρωί με τα δυσάρεστα παρεπόμενα της μέθης.

Πονοκέφαλος, ξερό στόμα, ναυτία και έντονη κόπωση είναι πολύ συνηθισμένες εκδηλώσεις. Το ίδιο και οι δυσκολίες στη συγκέντρωση, η οξυθυμία και η ευαισθησία στο φως. Τα συμπτώματα αυτά, όμως, είναι το τελευταίο χρειάζεται όποιος δεν θέλει να περάσει την πρώτη μέρα του χρόνου στο κρεβάτι.

Όπως εξηγεί ο παθολόγος Dr. Thomas Waters,  από το Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, τα παρεπόμενη της μέθης οφείλονται στις επιδράσεις που έχει στον οργανισμό η αιθανόλη, δηλαδή η αλκοόλη των οινοπνευματωδών ποτών.

Η αιθανόλη είναι μία τοξική ουσία, που δρα ως διουρητικό, διεγείροντας την αποβολή των ούρων. Ταυτοχρόνως, η κατανάλωσή της επιβραδύνει την έκκριση μιας αντιδιουρητικής ορμόνης που λέγεται βαζοπρεσίνη και είναι απαραίτητη για την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Επιπλέον, το αλκοόλ διεγείρει τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων αυξάνοντας την εφίδρωση.

Όλες αυτές οι δράσεις μαζί έχουν ως συνέπεια την αφυδάτωση του οργανισμού. Η αφυδάτωση είναι η κύρια αιτία για τα παρεπόμενα της μέθης (π.χ. για τον πονοκέφαλο, την ξηροστομία κ.λπ.).

Εκτός αυτών, το αλκοόλ ασκεί και άλλες επιβαρυντικές δράσεις, αφού μεταξύ άλλων:

  • Προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.
  • Ερεθίζει το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου και διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων. Η συνέπεια μπορεί να είναι ναυτία και έμετος
  • Εξαντλεί τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα, με συνέπεια κόπωση και ρίγη
  • Επηρεάζει τον εγκέφαλο, προκαλώντας ζάλη

Όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο εντονότερες είναι αυτές οι επιδράσεις, τονίζει ο Dr. Walters.

Η καλύτερη θεραπεία για τα παρεπόμενα της μέθης είναι… να μην μεθύσετε. Ο βρετανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Drinkaware έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν. Να τι μπορείτε να κάνετε:

Να πίνετε με μέτρο

Μην υπερβαίνετε την ποσότητα του αλκοόλ που θεωρείται από τους ειδικούς ως η λιγότερο επιβλαβής για την υγεία. Αυτή είναι:

  • Έως 7 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες
  • Έως 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες

Την ποσότητα αυτή πρέπει να την μοιράζετε μέσα στην εβδομάδα και όχι να την καταναλώνετε σε ένα βράδυ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), ένα (1) ποτό ισοδυναμεί με ένα από τα εξής:

  • 340 ml μπύρα ή
  • 115 ml κρασί ή
  • 40 ml «δυνατό» ποτό με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ (π.χ. τζιν, τεκίλα) ή
  • 30 ml «δυνατό» ποτό με περιεκτικότητα πάνω από 40% σε αλκοόλ (π.χ. ουΐσκι, τσίπουρο, βότκα)

Μην πίνετε με άδειο στομάχι

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών με άδειο στομάχι, αυξάνει τις πιθανότητες μέθης. Αντιθέτως, η τροφή επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο απορροφά ο οργανισμός το αλκοόλ.

Μην αρχίσετε τα «σφηνάκια»

Αν αρχίσει ο ένας μετά τον άλλο στην παρέα να κερνάει τους υπόλοιπους σφηνάκια, θα χάσετε τον έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ. Προτιμότερο είναι να έχετε ένα ποτό στο χέρι σας και να πίνετε από αυτό. Προσέξτε μόνο να μην σας το ξαναγεμίζουν.

Να πίνετε άφθονα υγρά

Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Είναι απαραίτητο να πίνετε μεγάλα ποτήρια με νερό ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ενδιαμέσως των οινοπνευματωδών ποτών.

Μην αδειάζετε γρήγορα το ποτήρι σας

Το ήπαρ του μέσου ανθρώπου χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να μεταβολίσει ένα (1) ποτό. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι το ήπαρ είναι υγιές και αναλόγως με το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες. Προτιμότερο είναι λοιπόν να σιγοπίνετε το ποτό σας, εναλλάσσοντας κάθε γουλιά με άλλα, μη αλκοολούχα υγρά.

Πιείτε νερό πριν μπείτε για ύπνο

Οι συνέπειες της αφυδάτωσης γίνονται αντιληπτές όταν φύγει εντελώς η επήρεια του αλκοόλ. Πιείτε λοιπόν άφθονο νερό πριν μπείτε στο κρεβάτι και πάρτε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας για τη νύχτα.

Τι να κάνετε αν ξυπνήσετε με συμπτώματα

Αν παρά τις καλές προθέσεις σας το παρακάνετε και ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή άλλα παρεπόμενα της μέθης, δοκιμάστε τα εξής:

  • Πιείτε νερό ή, αν αντέχει το στομάχι σας, έναν χυμό φρούτων
  • Πάρτε ένα απλό παυσίπονο, αν πραγματικά το χρειάζεστε
  • Πάρτε ένα αντιόξινο φάρμακο, αν έχετε στομαχικά ενοχλήματα
  • Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Η καφεΐνη είναι διεγερτική και μπορεί να σας τονώσει
  • Φάτε ένα ελαφρύ πρωινό. Προτιμήστε κάποιο φρούτο με ουδέτερη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. ώριμο αχλάδι). Ή δοκιμάστε μία φρυγανιά για να τονώσετε τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα σας χωρίς να σας πονέσει το στομάχι σας, συνιστά ο Dr. Walters.
  • Αποφύγετε να πιείτε πάλι αλκοόλ. Όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει με τα παρεπόμενα της μέθης, όπως πολλοί λανθασμένα νομίζουν, αλλά θα παρατείνει κιόλας την τοξική επίδραση του αλκοόλ.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου συνδρόμου down

xristiana

Πώς θα γίνει η μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία

xristiana