ΚεντρικήΥγεία

Εγκυμοσύνη: Πότε παίρνει θέση το μωρό για τον τοκετό;

30/1/2023

Πότε παίρνει θέση το μωρό και τι να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Η θέση του μωρού κατά τον τοκετό είναι σημαντική για να γεννηθεί με ασφάλεια. Η κεφαλική προβολή, όταν δηλαδή το μωρό γεννιέται με το κεφάλι προς τα κάτω, είναι η πιο συνηθισμένη θέση του εμβρύου κατά τον τοκετό και παρατηρείται περίπου στο 95% των γεννήσεων.

Γιατί έχει σημασία η θέση του μωρού στον τοκετό

Στην κεφαλική προβολή το κεφάλι του μωρού το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέρη του σώματός του, είναι στραμμένο προς τα κάτω και είναι αυτό που ανοίγει τη λεκάνη της μητέρας, δημιουργώντας έτσι τον κατάλληλο χώρο για τους ώμους και το υπόλοιπο σώμα. Εάν το μωρό δεν πάρει τη συγκεκριμένη θέση πριν τον τοκετό και γεννηθεί με ισχιακή προβολή δηλαδή με την ουρά και τα πόδια προς τα κάτω αυξάνεται ο κίνδυνος το κεφάλι και οι ώμοι να κολλήσουν στο κανάλι γέννησης κατά τον τοκετό. Στην περίπτωση αυτή αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμό του μωρού, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Πότε το μωρό παίρνει θέση;

Τα περισσότερα μωρά παίρνουν θέση, δηλαδή γυρνάνε μέσα στη μήτρα και το κεφάλι τους είναι προς τα κάτω, στην 36η με 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις το μωρό γυρίζει πολύ νωρίτερα, ενώ άλλα αργότερα. Επίσης, τα μωρά τα οποία έχουν μεγάλο μέγεθος δυσκολεύονται περισσότερο να κινηθούν μέσα στη μήτρα, άρα και να γυρίσουν.

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με κεφαλική προβολή δηλαδή με το κεφάλι προς τα κάτω και το πρόσωπο στραμμένο προς την πλάτη της μητέρας. Το 5% περίπου αυτών ή και λιγότερο γεννιούνται με ισχιακή προβολή η οποία είναι όταν το έμβρυο κατεβαίνει στην πύελο της γυναίκας με την ουρά.

Τι συμβαίνει εάν το μωρό δεν πάρει θέση

Ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση με απλή ψηλάφηση, με υπέρηχο ή ακόμα και με κολπικό υπερηχογράφημα.

Η ισχιακή προβολή του εμβρύου δεν αποκλείει τον φυσιολογικό τοκετό, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι όπως η παγίδευση του κεφαλιού, η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου και η κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτός είναι και ο λόγος που στις περισσότερες περιπτώσεις της ισχιακής προβολής ο τοκετός γίνεται με καισαρική.

Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να «γυρίσει» το μωρό. Σημαντικό ρόλο επίσης, για το εάν ο τοκετός θα είναι φυσιολογικός ή με καισαρική, είναι και το είδος της ισχιακής προβολής.

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό να πάρει θέση;

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας προτείνει κάποιους τρόπους για να βοηθήσετε το μωρό να πάρει θέση. Παρακάτω μερικοί από αυτούς.

  • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας σηκωμένα τόσο ώστε να ξεπερνάνε το ύψος του κεφαλιού. Μπορείτε να τα στερεώσετε και σε μαξιλάρια.
  • Ακουμπήστε τα χέρια και τα πόδια σας στο πάτωμα, με τέτοιον τρόπο ώστε οι γοφοί σας να είναι στον αέρα.
  • Κουνηθείτε μπρος και πίσω όρθια έχοντας τα χέρια σας στα γόνατα.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι και οι αερόβιες ασκήσεις μέσα στο νερό μπορεί να βοηθήσουν το μωρό να πάρει θέση.

Με πληροφορίες από healthnews.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

21/10: Προσοχή σε καταστάσεις που σε φορτίζουν – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Τρεις συμβουλές για να κάνεις τα μάτια σου να φαίνονται μεγαλύτερα μέσω του μακιγιάζ σου

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana