ΚεντρικήΥγεία

Πώς θα διαχειριστούμε τη συνεχή επιθυμία των παιδιών για γλυκά;

28/12/2022

Πόσα γλυκά να δίνουμε στα παιδιά;

Καθώς διανύουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων τα παραδοσιακά γλυκά δεν λείπουν από κανένα σπίτι και σε κανένα κάλεσμα. Άλλωστε τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με εορταστικά τραπέζια, κατανάλωση περισσότερο φαγητού και γλυκών τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.

Καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε περίοδο διακοπών είναι αναμενόμενο να βγαίνουν και εκτός της διατροφικής τους ρουτίνας για κάποιες μέρες. Αν μάλιστα έχουν μία προτίμηση για τις γλυκές γεύσεις τότε είναι πιθανό να μας ζητούν περισσότερα γλυκά.

Τί μπορούμε να κάνουμε όμως όταν τα παιδιά μας ζητούν συνεχώς γλυκά αυτήν την περίοδο; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές παρακάτω.

  • Προτιμούμε τα σπιτικά γλυκά. Αν έχουμε χρόνο είναι σημαντικό να τον αφιερώσουμε για να φτιάξουμε τα δικά μας μελομακάρονα και κουραμπιέδες, καθώς έτσι μπορούμε να επιλέγουμε ποιοτικότερα υλικά σε σχέση τις επιλογές του εμπορίου και ίσως να προσαρμόσουμε τις συνταγές σε περισσότερο υγιεινές αν το επιθυμούμε.
  • Κάνουμε τα παιδιά τους μικρούς μας βοηθούς στην κουζίνα! Σε συνέχεια των παραπάνω, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν να παρασκευάσουμε τα σπιτικά γλυκά περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξοικειώνονται με τις μυρωδιές και τα υλικά οπότε έχουν ήδη ικανοποιήσει μέρος της περιέργειάς τους όταν έρχεται η ώρα της δοκιμής.
  • Αποφεύγουμε να στολίζουμε πιατέλες με γλυκά στο σπίτι. Αν το παιδί μας είναι επιρρεπές στην κατανάλωση γλυκών τότε το οπτικό ερέθισμα από την πιατέλα με τα γλυκά θα αυξήσει την επιθυμία για κατανάλωση. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι πρέπει να κρύβουμε τα γλυκά σε κάποιο ντουλάπι καθώς αυτή η αίσθηση του απαγορευμένου μπορεί να αυξήσει περισσότερο την επιθυμία.
  • Αποφεύγουμε τις διαμάχες και θέτουμε όρια. Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο βήμα στη διαχείριση της διατροφής των παιδιών την εορταστική περίοδο. Η κατανάλωση γλυκού, που καλό είναι να επιτρέπουμε στην καθημερινότητα σε συχνότητα περίπου 1-2 φορές/εβδομάδα, θα πρέπει όσο το δυνατό να ισχύσει και στην περίοδο των γιορτών, αν και δεν είναι συνήθως καθόλου εύκολο ούτε για τους μικρούς ούτε για τους μεγάλους. Συζητάμε με τα παιδιά και προσπαθούμε να είμαστε πιο χαλαροί τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τις ενδιάμεσες ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι σημαντικό να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση.
  • Συνεχίζουμε να προσφέρουμε φρούτα και υγιεινά snacks και την περίοδο των γιορτών. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε φρούτα και άλλες υγιεινές επιλογές ως ενδιάμεσα σνακς και να αποφεύγουμε να γίνονται τα γλυκά τα ενδιάμεσα σνακ. Κι αν η εορταστική περίοδος μπορεί να μας βγάζει όλους για λίγο από τη διατροφική ρουτίνα αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις ισορροπημένες διατροφικές μας συνήθειες εντελώς.

Τέλος, ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να θέσουμε τα όρια που είχαμε ως στόχο για την κατανάλωση των γλυκών από τα παιδιά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις διαμάχες και τις εντάσεις και να απολαύσουμε τις γιορτές με τα παιδιά. Με την επιστροφή στην καθημερινότητα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη διατροφική μας ρουτίνα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν ψηλάφηση από εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού

xristiana

Τα 4 καλύτερα λαχανικά για το ήπαρ, σύμφωνα με διατροφολόγους

xristiana

Κλιματικές καταστροφές: Πάνω από 43 εκατομμύρια παιδιά εκτοπίστηκαν από το 2016

xristiana