ΚεντρικήΥγεία

Πρωτοποριακό εμβόλιο για τον HIV θριαμβεύει στην κλινική δοκιμή – Αισιοδοξία για τους ασθενείς

5/12/2022

Οι ερευνητές προσπαθούν για περισσότερα από 40 χρόνια να το αναπτύξουν.

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aidsτο περιοδικό Science δημοσίευσε τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής, που βρίσκεται στη Φάση 1 για ένα εμβόλιο κατά του HIV.

Το πειραματικό εμβόλιο παρήγαγε ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα εθελοντών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου, που λαμβάνεται με διαφορά οκτώ εβδομάδων, μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις έναντι του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, δημιουργούν αισιοδοξία κατά της λοίμωξης από τον ιό HIV, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και η οποία μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, γνωστό ως AIDS. Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Το εμβόλιο κατασκευάστηκε από μια τροποποιημένη εκδοχή μιας πρωτεΐνης που ζει στον HIV, ανέφερε το Business Insider. Ένα προληπτικό εμβόλιο για τον HIV θα πρέπει να προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων ευρείας εξουδετέρωσης (bnAbs) που μπορούν να αναγνωρίσουν διάφορα διαφορετικά στελέχη του HIV και να προστατεύσουν τον ασθενή από μόλυνση. Ωστόσο, έως τώρα, η ενεργοποίηση bnAbs μέσω του εμβολιασμού ήταν αδύνατη. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές σχεδίασαν το σωματίδιο-κλειδί στο εμβόλιο με τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιμάζει το σώμα να δημιουργήσει αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Οι ερευνητές προσπαθούν για περισσότερα από 40 χρόνια να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον HIV. Ωστόσο, οι προσπάθειες είχαν μικρότερη επιτυχία λόγω της τάσης του HIV να μεταλλάσσεται. Εξαιρουμένων μερικών περιπτώσεων, κανείς δεν έχει θεραπευτεί από λοίμωξη HIV.

Η τεχνική μπορεί να εκπαιδεύσει το σώμα να αναγνωρίζει διάφορα στελέχη του HIV
Η International AIDS Vaccine Initiative ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της κλινικής δοκιμής το 2018. Συνολικά, 48 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο. Τριάντα πέντε από τους 36 από αυτούς δοσολογήθηκαν με το πειραματικό εμβόλιο και το σώμα τους έδειξε την ενεργοποίηση των προδρομικών κυττάρων Β bnAb, που είναι το πρώτο βήμα προς την ανοσία, μεταδίδει το interestingengineering.

Σύμφωνα με τον William Schief, καθηγητή στο τμήμα ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο Scripps Research, και έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, αυτή η τεχνική μπορεί να “εκπαιδεύσει” το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους υποτύπους του HIV παγκοσμίως.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σουφλέ τυριών με ζαμπόν και ταλιατέλες

xristiana

Αυτή η μάσκα καρότου χαρίζει λάμψη και δρα κατά των ρυτίδων

xristiana

Γιατί ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή για λέιζερ

xristiana