ΚεντρικήΥγεία

Νεογνική υπογλυκαιμία: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

11/12/2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νεογνική υπογλυκαιμία; 

νεογνική υπογλυκαιμία περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του μωρού είναι χαμηλά και παραμένουν χαμηλά για τουλάχιστον τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό.

Εμφανίζεται σε περίπου κάθε 1-3 στις 1.000 γεννήσεις και είναι το πιο σύνηθες μεταβολικό νόσημα στα νεογέννητα. Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη και να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα.

Τι προκαλεί τη νεογνική υπογλυκαιμία

Τα αίτια ποικίλουν. Ένα είναι η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό. Ένα άλλο είναι η αδυναμία του σώματος να παράγει γλυκόζη ή να χρησιμοποιεί παραπάνω γλυκόζη από αυτήν που χρειάζεται.

neogniki-upoglukaimia.jpg
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Christian Bowen

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρα ή έχει σημαντικά μεγαλύτερο ή μικρότερο βάρος κατά τη γέννησή του αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα σχετικά με τα επίπεδα του σακχάρου του. Επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστούν και αναπνευστικά προβλήματα.

Εάν η μητέρα είναι διαβητική οι πιθανότητες είναι επίσης αυξημένες, καθώς και οι πιθανότητες νεογνικής υποθερμίας.

Συμπτώματα νεογνικής υπογλυκαιμίας

Το κύριο σύμπτωμα είναι το τρέμουλο, αλλά βρέφη με χλωμό ή μελανιασμένο δέρμα, συμπτώματα εμετού ή χαμηλής θερμοκρασίας σώματος, επίσης ελέγχονται για νεογνική υπογλυκαιμία.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το μωρό μπορεί να είναι ληθαργικό, να παρουσιάζει κρίσεις ή και έντονη εφίδρωση. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται λόγω ελέγχου που πραγματοποιείται εάν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Μπορεί η νεογνική υπογλυκαιμία να προκαλέσει άλλες σοβαρές παθήσεις;

Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει ή δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, η νεογνική υποθερμία θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπηρία, προβλήματα όρασης και επιληψία. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη νευρική ανάπτυξη μεταξύ βρεφών που έχουν την συγκεκριμένη πάθηση και άλλων που δεν την έχουν.

Νεογνική υπογλυκαιμία: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση των γευμάτων του νεογέννητου, με τη χορήγηση ζαχαρόνερου ή με την παραμονή στην μονάδα εντατικής φροντίδας για παρακολούθηση.

Με πληροφορίες από babycenter.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Εύκολη συνταγή για κριθαρότο με λαχανικά

xristiana

Πώς να αποτρέψετε την ημικρανία

xristiana

Παράλυση Bell: Οι αιτίες της εμφάνισης, τα συμπτώματα και η θεραπεία

xristiana