ΚεντρικήΥγεία

Αμυγδαλίτιδα και σκωληκοειδίτιδα: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

18/12/2022

Η αφαίρεση των αμυγδαλών και της σκωληκοειδούς απόφυσης σε νεαρή ηλικία, μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε μελέτη ερευνητών οι οποίοι εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 530.000 γυναικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα μεταξύ των γυναικών που είχαν αφαιρέσει αμυγδαλές ή την σκωληκοειδή απόφυση.

Οι εγκυμοσύνες ήταν ακόμη υψηλότερες μεταξύ των γυναικών που είχαν προχωρήσει στην αφαίρεση και των δύο.

Τι δείχνει έρευνα

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες χωρίς σκωληκοειδή απόφυση ή αμυγδαλές ήταν 54% και 53%, αντίστοιχα, ενώ στις γυναίκες που είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις, το ποσοστό ανέρχονταν σε 59%.

«Οι νεαρές γυναίκες δεν πρέπει να έχουν κανένα φόβο ή άγχος για μια σκωληκοειδεκτομή (ή αμυγδαλεκτομή) που θα μειώσει τη γονιμότητά τους», ανέφερε ο Δρ. Sami Shimi , χειρουργός και λέκτορας χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Dundee που ηγήθηκε της μελέτης.

«Επιπλέον φαίνεται ότι η αφαίρεση οργάνων που έχουν την τάση να εκδηλώνουν συχνά φλεγμονή, μπορεί να επιδρά ευνοϊκά στη γυναικεία γονιμότητα», πρόσθεσε.

«Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι δύο παράγοντες – οι χειρουργικές επεμβάσεις και η γονιμότητα – συνδέονται αιτιωδώς αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία», εξηγεί ο Richard Anderson, καθηγητής κλινικής επιστήμης της αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Κοινή παραδοχή των επιστημόνων είναι ότι η αφαίρεση των οργάνων που μπορεί να αποτελούν εστίες φλεγμονής, ίσως ωφελεί μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα.

Aμυγδαλίτιδα

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας ενάντια στα μικρόβια και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο.

Η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου, με το βήχα και το φτέρνισμα, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου η νόσος μπορεί να πάρει μορφή επιδημίας. Σχεδόν πάντοτε (90%) η αρχική αιτία είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες» με αποτέλεσμα να μολύνονται μετά από κάποιο από τα μικρόβια που φυσιολογικά έχει το ανθρώπινο στόμα.

Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση, δηλαδή ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο, δεν επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, εάν η σκωληκοειδίτιδα είναι οξεία και δεν χειρουργηθεί άμεσα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί περιτονίτιδα θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.

Πηγή: onmed.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συνεχίζονται Την Επόμενη Εβδομάδα Τα Rapid Test Στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

xristiana

Σώμα: Τι του συμβαίνει όταν δεν περπατάμε

xristiana

Παπάς σε τρακάρισμα

xristiana