ΚεντρικήΥγεία

3 βασικές τροφές για να αποφύγεις το φούσκωμα των γιορτών

23/12/2022

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φουσκωμένοι στις γιορτές με αποτέλεσμα να μην περνάνε καθόλου καλά την πιο ωραία περίοδο του έτους.  

Είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, στην οποία οι περισσότεροι από εμάς υποκύπτουμε σε γλυκές και αλμυρές απολαύσεις -χωρίς ενοχές- καθώς στις γιορτές όλα επιτρέπονται. Ή μάλλον καλύτερα σχεδόν όλα.

Ωστόσο, ο εφιάλτης της φουσκωμένης κοιλιάς κατά τη διάρκεια των γιορτών καραδοκεί και χωρίς αμφιβολία αποτελεί το τελευταίο πράγμα στη χριστουγεννιάτικη λίστα μας, ειδικά αν θέλουμε να βγούμε κάπου επίσημα και έχουμε σκεφτεί ένα συγκεκριμένο ρούχο.

Όπως καταλαβαίνεις, ένας συνδυασμός με βαριά εορταστικά φαγητά, αλκοόλ, στρες και με περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής μπορεί να οδηγήσει σε αυτό τον εφιάλτη της φουσκωμένης κοιλιάς. Ξεκάθαρα.

Η διατροφολόγος Signe Svanfeldt από την εφαρμογή υγιεινής διατροφής Lifesum, εξήγησε τον λόγο που φουσκώνουμε τόσο πολύ την περίοδο των γιορτών ενώ έδωσε και τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς θα το αποφύγουμε. Η ειδικός, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Mirror: «Το αίσθημα φουσκώματος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα, σε στρες, σε συγκεκριμένα είδη διατροφής και ορισμένες διατροφικές συνήθειες, σε δυσανεξίες ή και αλλεργίες.

Το φούσκωμα των Χριστουγέννων μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητών, στην κατανάλωση τροφών που δεν έχουμε συνηθίσει ή στην κατανάλωση αλκοόλ μαζί με ένα γεύμα».

«Μπορεί επίσης να οφείλεται στην κατανάλωση βαριών τροφών, πλούσιων σε βούτυρο ή κρέμα ή τηγανητά τρόφιμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση, φούσκωμα στομάχου ακόμη και καούρα».

Το φούσκωμα μάς κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και εξαιρετικά φουσκωμένοι σε σχέση με το συνηθισμένο και μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο στο στομάχι ή δυσφορία ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο μετεωρισμό.

Η ειδικός σε θέματα υγείας πρόσθεσε ότι το αίσθημα φουσκώματος συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά εάν συμβαίνει τακτικά και προκαλεί πολύ πόνο και δυσφορία, θα πρέπει αυτός που ταλαιπωρείται να επισκεφτεί έναν γιατρό για να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Health snacking: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα που καταναλώνεις περιέχουν αγνές πρώτες ύλες

«Αν το φούσκωμα οφείλεται σε δυσανεξία ή αλλεργίες, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει όταν κάποιος καταναλώνει γλουτένη ενώ έχει κοιλιοκάκη», λέει η Signe.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, οι τρεις κύριες τροφές που προκαλούν φούσκωμα περιλαμβάνουν:

  • Λιπαρά, τηγανητά φαγητά
  • Τρόφιμα πλούσια σε FODMAPs όπως σκόρδο, ωμό κρεμμύδι, μήλα και αχλάδια
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά

Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για να αποφύγουμε το φούσκωμα;

Η Signe αποκάλυψε τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς να αποφύγουμε το φούσκωμα αυτή τη γιορτινή περίοδο:

  • Μάσησε σωστά την τροφή για να βοηθήσεις το σώμα να την αφομοιώσει. Τα πολύ μεγάλα κομμάτια φαγητού μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
  • Φάε αργά και μην τρως λαίμαργα. Εστίασε στο γεύμα και δώσε στο φαγητό και στον εαυτό σου τον χρόνο που του αξίζει.
  • Εάν γνωρίζεις ότι είσαι ευαίσθητη και επιρρεπής στο φούσκωμα, απόφυγε τα ανθρακούχα ποτά όπως το ανθρακούχο νερό, την μπύρα, τα αναψυκτικά ή το αφρώδες κρασί.
  • Κάθισε για να φας και μη τρως στο πόδι. Δώσε στο σώμα σου την καλύτερη δυνατή κατάσταση για να αφομοιώσει την τροφή που καταναλώνεται. Όλοι μας τείνουμε να είμαστε πιο αγχωμένοι και να μην απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε αν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, οπότε κάθισε και απόλαυσέ το.
  • Εάν αισθάνεσαι πολύ φουσκωμένη, κάντε ένα γρήγορο περπάτημα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει η ειδικός αλλά και εμείς, το πιο σημαντικό είναι να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε τις γιορτές ανάλαφροι και χωρίς φούσκωμα. Έτσι δεν είναι;

Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παιδική θεατρική Παράσταση “Ζωντανό Μουσείο”

xristiana

3ο Συνέδριο «Sports Cardiology 2022»

xristiana

Στα θρανία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λαρισαίων για θέματα Υποστήριξης ΑμεΑ

xristiana