2/12/2022
Εάν θέλετε να τονώσετε την αυτοεικόνα σας, βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Είτε βρίσκεστε σε χώρους πρασίνου, κοντά σε θάλασσα ή σε ποτάμι ή ακόμα και σε ένα χιονισμένο περιβάλλον, μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία σας.
«Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η έκθεση στη φύση, δηλαδή η ζωή κοντά σε πάρκα, δάση κλπ., έχει μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kamila Czepczor-Bernat, επίκουρη καθηγήτρια στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
«Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν στην επίδραση του μπλε και πράσινου φυσικού περιβάλλοντος στο σώμα, η δική μας είναι η πρώτη που δείχνει τη θετική επίδραση που έχει το να περνάμε χρόνο σε χιονισμένα περιβάλλοντα», εξήγησε.
Τον περασμένο χειμώνα, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας και το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν 87 γυναίκες που περπατούσαν σε ένα χιονισμένο δάσος στην περιοχή της Σιλεσίας της Πολωνίας σε μικρές ομάδες.
Οι γυναίκες, μέσης ηλικίας 24 ετών, έκαναν μία αξιολόγηση του σώματός τους πριν και μετά τη βόλτα τους. Κλήθηκαν επίσης να εκτιμήσουν τη σύνδεσή τους με τη φύση και τα επίπεδα αυτοσυμπόνιας πριν από τη βόλτα.
Περνώντας ένα σύντομο διάστημα (περίπου 40 λεπτά) στη φύση, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιμήσουν περισσότερο το σώμα τους, είπαν οι ερευνητές. Οι γυναίκες που σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες αυτοσυμπόνιας, είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στην εκτίμηση του σώματός τους.
Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα οφέλη του χρόνου στη φύση μπορούν να επιτευχθούν σε μικρές ομάδες και όχι μόνο μεμονωμένα.
«Τα φυσικά περιβάλλοντα βοηθούν στον περιορισμό των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με την εμφάνιση και απομακρύνουν την προσοχή από την αισθητική άποψη του σώματος και προς τη μεγαλύτερη εκτίμηση της λειτουργικότητάς του. Η θετική εικόνα σώματος είναι σημαντική όχι όμως από μόνη της, αλλά έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως πιο θετική ψυχολογία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Viren Swami, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας.
«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της διασφάλισης ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναζωογονητικά φυσικά περιβάλλοντα, τα οποία μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την προώθηση υγιέστερης εικόνας σώματος, και τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από το να βρίσκεται κάποιος στη φύση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες», είπε ο Σουάμι.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.
Πηγή: https://www.onmed.gr