3/12/2022
Υλικά Συνταγής
- 500 γρ. πατάτες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
- 300 γρ. γραβιέρα κομμένη σε φέτες
- 100 γρ. μετσοβόνε
- 1 κουταλιά κουκουνάρι (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι ξερό και 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 8 αυγά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
- αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τις πατάτες για 10’ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζετε.
- Βουτυρώνετε ένα ταψί και λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι -αν βάλετε- και το σοτάρετε. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν κι αυτά.
- Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα σοταρισμένα υλικά και ρίχνετε στο τηγάνι τις πατάτες με λίγο ακόμη βούτυρο, αν χρειάζεται. Τις αφήνετε να σοταρισθούν ελαφρά για 2’-3’ γυρίζοντας τις -δεν πειράζει και να λιώσουν κάποιες.
- Βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος ή σε στρώσεις τις πατάτες, σκορπίζετε λίγο από το μείγμα κουκουναιού-κρεμμυδιών, πασπαλίζετε με το μυρωδικό και κατόπιν απλώνετε τα τριμμένα τυριά, αφού τα ανακατέψετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ με τα αυγά και περιχύνετε το περιεχόμενο του ταψιού.Αφήνετε για 15’-20’ και ψήνετε στο φούρνο για 45’-50’.
Πηγή: https://www.icookgreek.com