ΚεντρικήΥγεία

Μωρό οκτώ μηνών: Γιατί δυσκολεύεται να κοιμηθεί;

4/12/2022

Τον πρώτο χρόνο ο ύπνος του παιδιού περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Ανά περιόδους μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί και αυτό συμβαίνει για ποικίλους λόγους που συνήθως σχετίζονται με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται (παλινδρόμηση ύπνου).

Οι περίοδοι αυτοί είναι συγκεκριμένοι και μία από αυτές είναι όταν το μωρό βρίσκεται στον όγδοο μήνα.

Δυσκολίες ύπνου στο οκτώ μηνών μωρό

Οι δυσκολία στον ύπνο στην ηλικία αυτή είναι σύνηθες φαινόμενο και ο λόγοι ποικίλουν.

Μείωση των ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά συνήθως μειώνουν τους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας από τρεις σε δύο. Εάν το παιδί βρίσκεται ακόμα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και δεν έχει μειώσει τους ύπνους μέσα στη μέρα, είναι πιθανό το βράδυ να μην είναι αρκετά κουρασμένο ώστε να κοιμηθεί αμέσως.

Οδοντοφυΐα ή ασθένεια. Στη ηλικία αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει να βγαίνουν τα πρώτα δόντια του μωρού. Η οδοντοφυΐα αλλά και η κάθε μορφής ασθένεια, προκαλούν ανησυχία στο μωρό και αναπόφευκτα επηρεάζεται και ο ύπνος τους.

Είναι υπερκινητικά. Από τον έκτο με έβδομο μήνα κι έπειτα το μωρό μπορεί ποια να κάθεται μόνο του, να μπουσουλάει, ακόμα και να στέκεται όρθιο. Η γρήγορη αυτή ανάπτυξη και η μετάβαση από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο αυξάνει την περιέργεια του παιδιού να ανακαλύψει ολοένα και περισσότερα, κάνοντας το έτσι υπερδραστήριο ακόμα και τις βραδινές ώρες.

Άγχος αποχωρισμού. Εάν το μωρό έχει συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας, είναι δύσκολο να καταφέρει να κοιμηθεί μόνο του και ίσως αυτό του προκαλέσει ανησυχία και δυσκολία στον ύπνο.

Πόσο διαρκεί η παλινδρόμηση ύπνου στον 8ο μήνα;

Ανάλογα την αιτία που δυσκολεύει το παιδί να κοιμηθεί. Έτσι, εάν οφείλεται στις αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου του μωρού, το παιδί θα κοιμάται και πάλι πιο εύκολα μόλις προσαρμοστεί στη νέα το ρουτίνα. Εάν από την άλλη η δυσκολία στον ύπνο οφείλεται στην οδοντοφυΐα ή κάποια ασθένεια, όσο το μωρό δεν ανακουφίζεται από τον πόνο και την ενόχληση, είναι αναμενόμενο να δυσκολεύεται και να κοιμηθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Προσπαθήστε να βοηθήσετε το μωρό να μάθει να κοιμάται μόνο του στον βραδινό αλλά και τον πρωινό ύπνο.
  • Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό γάλα μία ώρα πριν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μισή ώρα πριν τον βραδινό ύπνο.
  • Εάν η δυσκολία στο ύπνο οφείλεται σε πόνο στα δόντια ή αλλού, συμβουλευτείτε τον γιατρό εάν θα πρέπει να χορηγήσετε στο μωρό κάποιο παυσίπονο.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάντε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα βοηθήσουν να εκτονώσει την ενέργειά του.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 6/12

xristiana

23η Γιορτή Μελιού Κερατέας

xristiana

Θεσσαλονίκη: Συναυλία Για Την Ενίσχυση Του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου Από Το Δήμο Θέρμης

xristiana