ΚεντρικήΥγεία

Μετά-οξύ Covid-19 σύνδρομο: Οι επιπτώσεις στην ούρηση

4/12/2022

Μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, σε κάποια άτομα τα συμπτώματα παρατείνονται σε τέτοιο βαθμό -ακόμη και για μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο- που καθιστούν αδύνατη την επάνοδό τους σε μια ομαλή καθημερινότητα.

Τα συμπτώματα αφορούν συγκεκριμένα οργανικά συστήματα, ιδίως τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό.

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο επηρεάζει και το ουροποιητικό αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης.

Η υπερδραστήρια κύστη αφορά στην επείγουσα ανάγκη για ούρηση, συνήθως με αυξημένη ημερήσια συχνότητα ούρησης και νυκτουρία. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, με τις γυναίκες να υποφέρουν συχνότερα.

Συγκριτικά δε, με άλλες χρόνιες παθήσεις, η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης είναι υψηλότερη από εκείνη του διαβήτη, του άσθματος και του εκζέματος.

Ο Αθανάσιος Ζαχαρίου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις επιπτώσεις στη λειτουργία της κύστης σε ασθενείς που πάσχουν από μετα-οξύ Covid-19 σύνδρομο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 147 ασθενείς, οι 66 από τους οποίους ανέφεραν ότι εμφάνισαν «ξαφνική, ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση και μερικές φορές διαρροή ούρων» μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία φάση της Covid-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 44 ασθενείς είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (ομάδα Α) και 22 εμφάνισαν επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου(ομάδα Β).

Η ομάδα Α είχε μέση βαθμολογία συμπτωμάτων 18,25 με βάση το Σύστημα Αξιολόγησης Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ η μέση βαθμολογία αυξήθηκε στην ομάδα Β από 10,43 πριν από τον Covid-19 σε 17,87 μετά.

«Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης και τη μειωμένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που αναρρώνουν από τον Covid», γράφουν οι συγγραφείς.

«Η παρουσία υπερδραστήριας κύστης ήταν ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο αναδείξαμε μέσω σχετικού ερωτηματολογίου. Στη μελέτη μας, τα χρονολογικά χαρακτηριστικά των αλλοιώσεων της λειτουργίας του ουροποιητικού, υποδηλώνουν ότι ο Covid-19 επηρεάζει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και ότι το μετά-οξύ Covid-19 σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης» τονίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Multidisciplinary Healthcare.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Άλμα Ζωής: Διαδικτυακό Σεμινάριο – Facebook Live Webinar

xristiana

FARIA Renewables: Στους «νικητές» της 2ης ανταγωνιστικής διαδικασίας για standalone μπαταρίες

xristiana

Τρίψε λάδι και κανέλα στα πόδια σου και θα τρελαθείς – Το σούπερ μείγμα κατά της κυτταρίτιδας

xristiana