7/12/2022
Yλικά:
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
¼ του φλιτζανιού κονιάκ
2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Κανέλα και γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα.
Για το σιρόπι: Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά.
Αφαίρεσε τον αφρό από πάνω και κατέβασε από τη φωτιά.
Βάλε τα μελομακάρονα ζεστά σε μια βαθιά πιατέλα και περίχυσε με το σιρόπι.
Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα.