ΚεντρικήΥγεία

Κουβέρτα βαρύτητας: Τα οφέλη για τον ύπνο

12/12/2022

Η ομοιόμορφη αυτή πίεση που ασκείται στο σώμα, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, αποφορτίζει το μυαλό και το σώμα από το στρες, ενώ σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά και να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου, χωρίς περισπάσεις.

Οι κουβέρτες βαρύτητας έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς καθώς, εκτός των άλλων, ενισχύουν την παραγωγή μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της μελατονίνης ήταν κατά 30% υψηλότερα τη νύχτα σε όσους χρησιμοποιούσαν κουβέρτα βαρύτητας σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν κοινή κουβέρτα.

Η μελατονίνη απελευθερώνεται φυσικά από τον εγκέφαλο κάθε βράδυ και βοηθά ένα άτομο να κοιμηθεί και να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό του.

Οι κουβέρτες βαρύτητας θέτουν το νευρικό σύστημα σε κατάσταση «ξεκούρασης», μειώνοντας κάποια από τα συμπτώματα άγχους, όπως είναι ο επιταχυνόμενος καρδιακός ρυθμός.

Όταν είστε αγχωμένοι, η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα, γεγονός που εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης.

Η μελέτη για τα οφέλη των κουβερτών βαρύτητας έρχεται εν μέσω φόβων ότι τα δημοφιλή συμπληρώματα μελατονίνης αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας στη μετέπειτα ζωή.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, παρακολούθησαν τους 26 συμμετέχοντες στη μελέτη για δύο νύχτες.

Το πρώτο βράδυ, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν με μια κουβέρτα βαρύτητας και το δεύτερο βράδυ με κοινό σεντόνι.

Οι κουβέρτες που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη ήταν επιλεγμένες με βάση το βάρος των συμμετεχόντων.

Οι κουβέρτες βαρύτητας ζύγιζαν το 12,2% του συνολικού σωματικού βάρους των ατόμων, ενώ τα κοινά σεντόνια το 2,2%.

Οι συμμετέχοντες πήγαν για ύπνο γύρω στις 10 μ.μ., ενώ μελετήθηκε δείγμα σάλιου τους το οποίο έδιναν ανά 20 λεπτά μέχρι τις 23:00.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος της ώρας, ο ύπνος με κουβέρτα βαρύτητας παρήγαγε 32% υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης.

Η υπόφυση του εγκεφάλου εκκρίνει φυσικά την ορμόνη. Πρόκειται για φυσική αντίδραση στο σκοτάδι, προκειμένου να το άτομο να νιώσει υπνηλία, αφού έχει σταλεί σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να πάει για ύπνο.

Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των συμπληρωμάτων μελατονίνης δεν είναι γνωστές. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσαν να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια και άλλα προβλήματα στον εγκέφαλο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι φτωχότεροι πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, κάποιοι εμποδίζουν τα σχέδιά σου»

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana