ΚεντρικήΥγεία

Μπορεί να κολλήσουμε γρίπη και κορονοϊό ταυτόχρονα; – Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση

21/12/2022

Ειδικοί μιλούν στους New York Times και δίνουν απαντήσεις.

Ναι, είναι πιθανό να εμφανίσουμε αρκετές λοιμώξεις ταυτόχρονα. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί τόσο στον κορονοϊό όσο και στη γρίπη από την αρχή της πανδημίας. Κι ενώ οι λοιμώξεις από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) δεν είναι τόσο συχνές στους ενήλικες όσο είναι σε παιδιά και ηλικιωμένους, είναι επίσης πιθανό κάποιος να έχει Covid και RSV ή οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη.

«Δεν είναι όμως τόσο συνηθισμένο όσο πιστεύαμε ότι μπορεί να είναι», δήλωσε ο Dr. Michael Chang, ειδικός παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον, σύμφωνα με τους New York Times.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας μπορεί να έχουν προστατεύσει τους ανθρώπους από ταυτόχρονες λοιμώξεις με άλλους αναπνευστικούς ιούς, ανέφερε. Και ακόμη και καθώς ο RSV και τα κρούσματα γρίπης φτάνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως «τριδημία», αυτοί οι ιοί δεν κορυφώνονται ταυτόχρονα στις ίδιες περιοχές της χώρας.

«Αν νιώθετε ότι όλοι όσοι γνωρίζετε είναι άρρωστοι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι επειδή είχαμε διαφορετικούς ιούς να κορυφώνονται ο ένας μετά τον άλλον», σημείωσε η Dr. Dana Mazo, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Langone Health. «Τον Σεπτέμβριο είχαμε πολλούς ρινοϊούς και εντεροϊούς, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Αρχές Οκτωβρίου είδαμε τον RSV να κάνει την εμφάνισή του και μετά τη γρίπη που κορυφώνεται αυτή τη στιγμή». Αυτό το μοτίβο ποικίλλει σε διάφορες περιοχές.

Τι συμβαίνει αν είστε αρκετά άτυχοι και κολλήσετε δύο ιούς ταυτόχρονα

Παιδί με γρίπη σκουπίζει τη μύτη του

Εάν είστε αρκετά άτυχοι και κολλήσετε δύο αναπνευστικές λοιμώξεις ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είστε διπλά άρρωστοι, γράφουν οι New York Times. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο χρησιμεύει ως η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό έναντι διαφορετικών παθογόνων μικροοργανισμών. Έτσι, όταν μολυνθείτε από έναν ιό, η έμφυτη ανοσολογική απόκριση έχει ήδη ενισχυθεί και θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να εντοπίσει και να καταπολεμήσει ένα άλλο παθογόνο. Ως αποτέλεσμα, η δεύτερη μόλυνση μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο σοβαρή ή μπορεί να υποχωρήσει λίγο νωρίτερα.

Όμως επειδή η ανοσολογική απόκριση κάθε ατόμου ποικίλλει, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα αν όλοι βιώνουν αυτό το ανοσοποιητικό όφελος. Σύμφωνα με τον Dr. Michael Chang, υπάρχει εξίσου μεγάλη πιθανότητα μια μόλυνση να σας κάνει πιο ευάλωτους σε άλλο παθογόνο. Ο RSV, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων, όπως λοιμώξεις του αυτιού, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.

Ορισμένες άλλες ομάδες μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς σε ταυτόχρονη λοίμωξη. Οι έγκυες, τα άτομα άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν ήδη υψηλό κίνδυνο από την Covid-19, τη γρίπη και τον RSV. Μπορεί να είναι ακόμη πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν διπλά. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι αντίθετοι σε ένα εμβόλιο τείνουν επίσης να αρνούνται άλλα – μια τάση που επιταχύνεται λόγω της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο κατά της Covid νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό ή τη γρίπη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν και τους δύο ιούς, είπε ο Dr. Michael Chang.

https://twitter.com/nytimes/status/1605333498084171777?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1605333498084171777%7Ctwgr%5E6b491b8a6a45c767a7a9fbfad93b9cd6adb5dc51%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fhealth%2Farthro%2F9258875%2Fborei-na-kollisoume-gripi-kai-koronoio-taftochrona-ti-symvainei-se-afti-tin-periptosi

Μπορεί να μην ξέρετε ότι έχετε ταυτόχρονη λοίμωξη, εκτός κι αν υποβληθείτε σε εξετάσεις για περισσότερους από έναν ιούς. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν συχνά απίστευτα παρόμοια συμπτώματα. Και, εκτός αν χρειάζεστε θεραπεία σε νοσοκομείο, οι γιατροί αναφέρουν ότι η διαχείριση της λοίμωξης θα ήταν η ίδια ανεξάρτητα από το ποια είναι: ξεκουραστείτε στο σπίτι και αναρρώστε με πολλά υγρά και μερικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό και να δείτε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για αντιική θεραπεία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη σε 69χρονο για γενετήσιες πράξεις σε 38χρονη με νοητικά προβλήματα

xristiana

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Από Τον Σύλλογο “Ευ Ζω Με Τον Καρκίνο”

xristiana

Συγκέντρωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας Για Τον Λαό Της Ουκρανίας

xristiana