8/11/2022
Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του χρόνου και στην καρδιά του χειμώνα και παρότι θα περιμέναμε να αισθανόμαστε πιο ανανεωμένοι αφού κερδίσαμε μια ώρα ύπνου, στην πραγματικότητα νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι από πριν.
Ο ειδικός στον ύπνο και Διευθύνων Σύμβουλος της MattressNextDay, Martin Seeley, εξηγεί γιατί μας συμβαίνει αυτό:
«Το ρολόι του σώματός μας ρυθμίζεται από το φως του ήλιου, το οποίο μας λέει πότε πρέπει να κοιμόμαστε και πότε να ξυπνάμε.
Όταν όμως η μέρα μικραίνει, μπορεί να δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί και να πάμε για ύπνο το βράδυ, καθώς το σώμα μας επηρεάζεται από τις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.
Όταν οι ώρες της ημέρας είναι λιγότερες και οι θερμοκρασίες χαμηλότερες, το σώμα μας παράγει περισσότερη μελατονίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται στο σκοτάδι και μειώνονται στο φως. Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, συνεπάγεται λιγότερο φως και περισσότερη μελατονίνη στο σώμα μας. Με άλλα λόγια, αρχίζουμε να νυστάζουμε νωρίτερα το βράδυ και να ξυπνάμε αργότερα το πρωί. Έχουμε επίσης την τάση να κοιμόμαστε περισσότερο».
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν αλλάζει η ώρα.
Ο αντίκτυπος που έχει το φως της ημέρας στο σώμα μας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή η εποχική συναισθηματική διαταραχή, οι διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία ή η υπνική άπνοια.
Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται επαρκώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχεία μνήμη τους, τη συγκέντρωση και τη διάθεση, αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.
Το πιο κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με την έλλειψη ύπνου είναι το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Άλλα σημάδια αϋπνίας περιλαμβάνουν:
- Δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης
- Δυσκολία να θυμηθείτε γεγονότα ή συνομιλίες της προηγούμενης ημέρας
- Νυστάζετε ακατάλληλες ώρες, όπως όταν οδηγείτε ή τρώτε
- Αισθήματα άγχους και κατάθλιψης
- Ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου και συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com