29/11/2022
Πώς μπορούμε να προωθήσουμε περισσότερο την ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά;
- Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ τρώτε.
- Παρακολουθήστε παιδικές εκπομπές χωρίς διαφημίσεις.
- Περάστε χρόνο μαζί μαθαίνοντας για τα τρόφιμα.
- Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην κουζίνα.
- Θέστε όρια στο χρόνο οθόνης.
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την υγεία των παιδιών και καθώς τα ποσοστά της αυξάνονται και στην Ελλάδα είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε περισσότερο για την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά.
Ωστόσο παρά τις προσπάθειές σας είναι πιθανόν ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στην τηλεόραση να επηρεάζει αρνητικά τη διατροφή τους.
Γιατί η τηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών;
Πολλά παιδιά περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στην τηλεόραση κι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί τα κάνει να παρασυρθούν εύκολα στην επιλογή των τροφίμων που βλέπουν να διαφημίζονται.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία των τροφών που εμφανίζονται στις διαφημίσεις δεν αποτελούν και τις πιο υγιεινές επιλογές καθώς είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ είναι αρκετά φτωχά σε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα, ενώ παρακολουθούν τηλεόραση, τα παιδιά βλέπουν τουλάχιστον δέκα διαφημίσεις που προωθούν κάποιο είδος φαγητού ή ποτού, και περισσότερο από το 90% αυτών των διαφημίσεων φαίνεται ότι προωθούν συστατικά που πρέπει να περιοριστούν. Αν προσθέσουμε και τις ώρες που τα παιδιά περνούν στο κινητό τους τότε η έκθεση σε διαφημίσεις αυξάνεται.
Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση στις διαφημίσεις και να προωθήσουμε περισσότερο την ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά;
- Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ τρώτε
Ως οικογένεια, συμφωνήστε να μην παρακολουθείτε τηλεόραση (ή να χρησιμοποιείτε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές) κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή ενώ τρώτε κάποιο σνακ. Το να τρώτε μαζί τακτικά χωρίς περισπασμούς προσφέρει επίσης την ευκαιρία να βρεθείτε και να επικοινωνήσετε περισσότερο ως οικογένεια.
- Παρακολουθήστε παιδικές εκπομπές χωρίς διαφημίσεις
Μπορείτε να επιλέξετε κάποια τηλεοπτική πλατφόρμα που σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εκπομπές για παιδιά προσπερνώντας τις διαφημίσεις γρήγορα ή εκείνες που δεν περιλαμβάνουν διαφημίσεις.
- Περάστε χρόνο μαζί μαθαίνοντας για τα τρόφιμα
Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο συζητώντας μέσα στην καθημερινότητα για τα τρόφιμα και τη σημασία τους για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας τα παιδιά στη λαϊκή αγορά όπου θα εκτεθούν σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας των προϊόντων στο supermarket.
- Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην κουζίνα
Συνήθως τα μικρά παιδιά είναι πρόθυμα να μάθουν και να βοηθήσουν. Αυτή η τακτική αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθουν για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγιεινή στην κουζίνα, να βοηθούν σε απλές δραστηριότητες όπως το κόψιμο τροφών που μπορούν να κοπούν με τα χέρια, το στρώσιμο του τραπεζιού μειώνοντας ταυτόχρονα το χρόνο που βλέπουν τηλεόραση.
- Θέστε όρια στο χρόνο οθόνης
Τα παιδιά όλων των ηλικιών περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αν και, μέρος αυτού του χρόνου περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξή τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα παρακολούθηση κάποιας οθόνης για παιδιά 2 έως 5 ετών και την υιοθέτηση ενός πλάνου με συγκεκριμένες ώρες που θα συμφωνήσετε με τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Τέλος είναι σημαντικό να αποτελείτε το πρότυπο για τα παιδιά που τείνουν να σας μιμούνται. Αν τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και ασχολείστε συνέχεια με το κινητό σας αυξάνετε τις πιθανότητες τα παιδιά να υιοθετήσουν τις ίδιες συνήθειες.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr