ΚεντρικήΠεριβάλλον

Kοιτάσματα για καύσιμα 30 χρόνων στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

14/11/2022

«Παραμιλούσαν» οι Αμερικανοί γεωλόγοι την περίοδο 2012-2014, όταν είχαν εξετάσει για πρώτη φορά τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι σεισμικές απεικονίσεις και τα πρόδρομα στοιχεία των εταιρειών που έχουν μισθώσει για έρευνες υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη περιοχή με συνολική έκταση 30.000 χιλιομέτρων δείχνουν ότι σε αυτό το οικόπεδο μπορεί να κρύβεται θηριώδες κοίτασμα φυσικού αερίου ακόμη και 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ο κολοσσός της ExxonMobil ξεκίνησε ήδη τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή με σκοπό να χαρτογραφήσει το ενεργειακό δυναμικό που βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων.

Πρόκειται για μία δύσκολη περιοχή για έρευνες, με βάθη που σε πολλά σημεία -ιδίως στο δυτικότερο τμήμα- φτάνουν στα 4.000 μέτρα. Το μέσο βάθος της θάλασσας στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται οι έρευνες από το πλοίο «Sanco Swift» που έχει μισθώσει η ExxonMobil κυμαίνεται από 2.800 έως 3.000 μέτρα. Είναι μια περιοχή νότια από το φρέαρ των Οινουσσών, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, στα 5.121 μέτρα.

Το κοίτασμα που μπορεί να κρύβεται στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά της Κρήτης μπορεί να είναι ανάλογο του αιγυπτιακού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr», που αυτή τη στιγμή θεωρείται το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Το κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η Αίγυπτος βρίσκεται σε βάθος περίπου 1.450 μέτρων, ενώ η περιοχή ερευνών νότια – νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει πολύ μεγαλύτερα βάθη, μέχρι και τα 3.000 μέτρα. Το στοιχείο αυτό σημαίνει ότι οι έρευνες θα είναι πολύ πιο δύσκολες και κοστοβόρες.

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Η Ελλάδα επέσπευσε τις έρευνες -πέραν των προφανών οικονομικών λόγων- και ως μία έμπρακτη απάντηση στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, που «σβήνει» από τον χάρτη την Κρήτη. Η περιοχή των ερευνών γειτνιάζει με τα όρια που προβλέπει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και όπως είναι γνωστό, για ένα τμήμα της ερευνούμενης θαλάσσιας περιοχής δόθηκε άδεια απο τη Μάλτα. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη δήλωση Μητσοτάκη για την ανάγκη ενός ανοίγματος στη Λιβύη, είναι προφανές ότι οι έρευνες συνδυάζονται με την ενεργή διπλωματία.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας στο Κλειστό Γήπεδο Ταυρωνίτη

xristiana

Πλεύρης για απεργία διαγνωστικών κέντρων: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα ανεχθεί τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του»

xristiana

Κορωνοϊός: 107 θάνατοι και 55.242 κρούσματα την εβδομάδα 10/10 – 16/10

xristiana