ΚεντρικήΠεριβάλλον

Υπερκέρδη: Με το χέρι στη σκανδάλη οι προμηθευτές για τον νέο κύκλο φορολόγησης

7/11/2022

Τη νομοθετική φόρμουλα με την οποία θα γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, περιμένουν οι εταιρείες λιανικής για να καθορίσουν τη στάση τους το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να παρουσιάσει τον νέο μηχανισμό που θα βάλει στο στόχαστρο–μετά τους ηλεκτροπαραγωγούς- και τους προμηθευτές ενέργειας. Στόχος είναι να ανακτήσει πιθανά υπερέσοδα από τον τομέα της προμήθειας, σε περίπτωση που η πρόβλεψη που έχει γίνει από τις εταιρείες οδηγεί σε αυξημένη κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο, το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει σε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και κάθε μήνα οι πάροχοι καθορίζουν την τιμή με την οποία θα τιμολογούν το ρεύμα για τον επόμενο μήνα (10 μέρες πριν το τέλος του μήνα). Εάν η τιμή που αναλογεί στο χονδρεμπορικό κόστος είναι χαμηλότερη, τότε προκύπτουν αυξημένα έσοδα, ενώ εάν η τιμή είναι υψηλότερη τότε οι εταιρείες οδηγούνται σε ζημιές.

Με τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου να  πλησιάζει (η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τέλος κάθε Νοέμβρη θα υπολογίζονται τα υπερέσοδα της προμήθειας), οι εταιρείες του κλάδου έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες χαμηλότερες έως και 40% ταρίφες που έδωσαν για ηλεκτρική ενέργεια τον Νοέμβριο, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τη διεθνή συγκυρία αποκλιμάκωσης τιμών στο φυσικό αέριο στέλνουν όμως και ένα σαφές μήνυμα στην πολιτεία για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.

Ήδη, στον τομέα της προμήθειας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη νέα πολιτική καθώς οι εταιρείες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό διαχέονται πόροι στην αγορά και για πελάτες που οι προμηθευτές τους διατήρησαν ψηλά τις τιμές και δεν πήραν το ρίσκο της μείωσης. Αντί όπως λένε τα χρήματα αυτά να διατεθούν στους δικούς τους πελάτες που τους δείχνουν εμπιστοσύνη και να τους ανταμείψουν με μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Ανησυχία από τα στοιχεία της ΡΑΕ

Ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, καθώς θεωρεί ότι ο μηχανισμός ανοίγει παράθυρα κερδοσκοπίας. Τα στοιχεία άλλωστε της ΡΑΕ που εστάλησαν τις προηγούμενες εβδομάδες στην πολιτική ηγεσία έδειξαν ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο οι αυξήσεις τιμών από τους προμηθευτές έφτασαν το 57% σε σχέση με την περίοδο που τα τιμολόγια ενσωμάτωσαν την ρήτρα αναπροσαρμογής, στην προσπάθεια των εταιρειών να μην επωμιστούν πιθανές ζημιές από την άνοδο της χονδρεμπορικής.

Οι εταιρείες δεν διαφωνούν μόνο με τη φιλοσοφία του μηχανισμού, αλλά και με το χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Είναι άλλο πράγμα αναφέρουν να γίνει η φορολόγηση αρχές του νέου χρόνου ή μέσα στο επόμενο εξάμηνο και άλλο να συμβεί πριν το κλείσιμο της χρονιάς.

Λένε επίσης ότι τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του νέου μηχανισμού ήρθε η ώρα η πολιτεία να συμφωνήσει με τις επιχειρήσεις σε ένα νέο μοντέλο. «Εάν τον επόμενο μήνα η τιμή στο TTF  εκτιναχτεί από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα στα 180 ευρώ, η Ελλάδα γίνει εξαγωγική και το κόστος ανέβει πάνω από το πλαφόν που έχουμε βάλει, αντί οι προμηθευτές να επιστρέψουμε κάποια λεφτά στην αγορά, θα επιβαρυνθούμε με μια ζημιά γιατί υποεκτιμήσαμε το κόστος», δηλώνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι προμηθευτές δεν μπορούν να αναλαμβάνουν όλα τα ρίσκα.

«Aν δώσουμε  υψηλή τιμή χάνουμε πελάτες, αν δώσουμε χαμηλή κερδίζουμε αλλά τώρα έρχεται η κυβέρνηση  και μας λέει ότι τα κέρδη αυτά θα μας τα πάρει. Η πολιτεία είναι πλέον πιο σοφή για να καταλάβει τι σημαίνει δίκαιη διαχείριση για την κοινωνία, είτε cost plus, είναι αυτό με βάση την χονδρεμπορική τιμή και ένα εύλογο κέρδος είτε πλαφόν στη λιανική. Επιπλέον πρέπει να ξεκινήσει ένα διάλογο με τους προμηθευτές ώστε η τροπολογία που ετοιμάζεται να πάει την αγορά ένα βήμα πιο πέρα».

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου προμήθειας ο δαίμων της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει φύγει επομένως είναι η ώρα να ξαναγίνει ο σχεδιασμός με ένα μοντέλο που δεν θα μετακυλίει όλο το ρίσκο στους προμηθευτές, την στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει σε μία εβδομάδα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι παράδοξοι παράγοντες που πυροδοτούν τον κίνδυνο εμφράγματος (εικόνες)

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

Επίδειξη Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών, στο Παλαιό Φάληρο

xristiana