ΚεντρικήΥγεία

Ο απροσδόκητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τον παιδικό εγκέφαλο

30/11/2022

Ένα μεγάλο νούμερο στη ζυγαριά δε σχετίζεται μόνο με συνέπειες για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και για την ομάλη ανάπτυξη του εγκεφάλου αποκαλύπτει νέα έρευνα

Το επιπλέον βάρος στην παιδική ηλικία, μεταξύ όλων των άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει, αποτελεί και κίνδυνο για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, δημιουργώντας αλλαγές στις μακροδομές, τις μικροδομές και τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA), οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μεγαλύτερη μακροχρόνια μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσαν ότι ότι το υψηλότερο βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην προεφηβεία σχετίζονται με την κακή υγεία του εγκεφάλου.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), η οποία περιελάμβανε 11.878 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών.

«Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία στους ενήλικες σχετίζεται με την κακή υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η ερευνήτρια Simone Kaltenhauser, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στην ακτινολογία και τη βιοϊατρική απεικόνιση στην Ιατρική Σχολή του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ. «Ωστόσο, οι προηγούμενες μελέτες για τα παιδιά συχνά επικεντρώνονταν σε μικρότερους αριθμητικά πληθυσμούς μελέτης ή σε μεμονωμένες πτυχές της υγείας του εγκεφάλου». 

Οι αλλαγές στον παιδικό εγκέφαλο

Για να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε πληροφορίες από μαγνητικές τομογραφίες και λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες ηρεμίας (fMRI), με τις τελευταίες να επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ανιχνεύοντας αλλαγές στη ροή του αίματος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης δεδομένα από την απεικόνιση τανυστή διάχυσης -μια τεχνική που βοηθά στην αξιολόγηση της λευκής ουσίας- και την απεικόνιση φάσματος περιορισμού, μια προηγμένη τεχνική μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, οι ερευνητές παρατήρησαν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο στα παιδιά με υψηλότερο βάρος και βαθμολογία του ΔΜΣ, με σημαντική εξασθένηση στη συνοχή της λευκής ουσίας. Οι περιοχές που αφορούσαν τις διαταραχές ήταν η λευκή ουσία του corpus callosum, του κύριου συνδετικού κρίκου μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, και τις οδούς εντός των ημισφαιρίων που συνδέουν τους λοβούς του εγκεφάλου.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ορατές από νωρίς κατά την παιδική ηλικία», δήλωσε η δρ. Kaltenhauser.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης μια λέπτυνση του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου -του φλοιού- η οποία έχει συσχετιστεί με μειωμένη εκτελεστική λειτουργία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εικόνες από τις μαγνητικές τομογραφίας σε κατάσταση ηρεμίας το αυξημένο βάρος και ο ΔΜΣ σχετίζονταν με μειωμένη συνδεσιμότητα στα λειτουργικά δίκτυα του εγκεφάλου που αφορούν τον γνωστικό έλεγχο, τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων με βάση την ανταμοιβή.

«Αναμέναμε τη μείωση του πάχους του φλοιού μεταξύ των παιδιών με υψηλότερο βάρος και του ΔΜΣ, καθώς αυτό είχε βρεθεί προηγουμένως σε μικρότερα υποδείγματα της μελέτης ABCD», δήλωσε η δρ. Kaltenhauser. «Ωστόσο, εκπλαγήκαμε από την έκταση της εξασθένησης της λευκής ουσίας» κατέληξε.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φωτιές τώρα στην χώρα μας

xristiana

3 θεραπείες ομορφιάς τις οποίες αξίζει να ανακαλύψεις σήμερα

xristiana

Θεσσαλονίκη: Δράσεις Αιμοδοσίας Και Συγκέντρωση Τροφίμων Από Τη ΧΑΝΘ

xristiana