ΚεντρικήΥγεία

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ενέσεις κορτικοστεροειδών ή υαλουρονικού για ανακούφιση του πόνου;

30/11/2022

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας 32,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια χρόνια, εκφυλιστική και προοδευτική πάθηση, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει 800.000 ασθενείς κάθε χρόνο.

Πάνω από το 10% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος αναζητούν μη επεμβατική θεραπεία για ανακούφιση από τον πόνο μέσω ενέσεων κορτικοστεροειδών ή υαλουρονικού οξέος.

Νέα μελέτη που συνέκρινε τις ενέσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, διαπίστωσε ότι οι ενέσεις κορτικοστεροειδών συσχετίστηκαν με την εξέλιξη της νόσου.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από την Πρωτοβουλία για την Οστεοαρθρίτιδα, μια πολυκεντρική, διαχρονική μελέτη παρατήρησης σχεδόν 5.000 πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα γόνατος που βρίσκονταν στο 14ο έτος παρακολούθησης.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 210 ασθενείς, οι 70 από τους οποίους έλαβαν ενδοαρθρικές ενέσεις. Την ομάδα ελέγχου αποτελούσαν 140 ασθενείς που δεν έλαβαν ενέσεις για μια περίοδο δύο ετών. Από τους 70 ασθενείς που έκαναν ενέσεις, στους 44 έγιναν ενέσεις κορτικοστεροειδών και στους 26 υαλουρονικού οξέος. Οι ομάδες θεραπείας και ελέγχου είχαν παρόμοια ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, βαθμό πόνου και σωματικής δραστηριότητας και σοβαρότητα νόσου.

1643647502701-716674138-gonato.jpg

Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία τη στιγμή της ένεσης, δύο χρόνια πριν και δύο χρόνια μετά. Οι μαγνητικές τομογραφίες αξιολογήθηκαν με σύστημα βαθμολόγησης για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος που εστιάζει στον μηνίσκο, τις βλάβες του μυελού των οστών, τον χόνδρο, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους.

«Αυτή είναι η πρώτη άμεση σύγκριση ενέσεων κορτικοστεροειδών και υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιώντας την ημιποσοτική αξιολόγηση ολόκληρου του οργάνου του γόνατος με μαγνητική τομογραφία», δήλωσε η Upasana Upadhyay Bharadwaj, ερευνήτρια στο Τμήμα Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι ενέσεις κορτικοστεροειδών στο γόνατο συσχετίστηκαν σημαντικά με τη συνολική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, συγκεκριμένα στον πλάγιο μηνίσκο, τον πλάγιο χόνδρο και τον έσω χόνδρο.

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος στο γόνατο δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα που έλαβε ενέσεις υαλουρονικού εμφάνισε μειωμένη εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, ειδικά σε βλάβες του μυελού των οστών.

«Ενώ οι ενέσεις κορτικοστεροειδών και υαλουρονικού οξέος φέρονται να βοηθούν στη συμπτωματική ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, τα αποτελέσματά μας δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι τα κορτικοστεροειδή σχετίζονται με σημαντική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος έως και δύο χρόνια μετά την ένεση και πρέπει να χορηγούνται με προσοχή», είπε η Upadhyay Bharadwaj. «Το υαλουρονικό οξύ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και να ανακουφίσει από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενώ προσφέρει συμπτωματική ανακούφιση».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βόρειας Αμερικής.

Πηγή: Medical Express

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τι πολύ υγιεινό μπορείτε να φτιάξετε με τις φλούδες από τις μπανάνες

xristiana

Αντίδι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

xristiana

Ορθοπεταλιές Για… Καλό Σκοπό Στον Ποδηλατικό Γύρο Βριλησσίων

xristiana