News ΑΜΕΑΚεντρική

Κοζάνη – Δ. Μιχαηλίδου: Ξεκινά ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία

16/11/2022

Ξεκινά από τον ερχόμενο Γενάρη ο θεσμός του προσωπικού βοηθού που εντάχθηκε στην δεύτερη φάση, τόσο στον Δήμο Εορδαίας όσο και στις περιοχές που επλήγησαν από την Απολιγνιτοποίηση στην ΠΕ Κοζάνης, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αυτισμό “Ταξιδευτές της Ελπίδας” όπου βρέθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή.

Η κ. Μιχαηλίδου μίλησε για την στήριξη της πολιτείας στις αντιστοιχες δομές σε όλη την χώρα, την αύξηση του αριθμού των κλινών στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και την χρηματοδότησή για την λειτουργία τους, όπου μεταξύ αυτών θα βρίσκεται και ο Άργιλος.

Η Υφυπουργός για μια ακόμα φορά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υπερσύγχρονο κτίριο που λειτουργεί στον Άργιλο Κοζάνης, για τις μεθόδους εκπσίδευσης καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό της δομής.

Τέλος η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οπως και η ίδια δεσμεύτηκε πριν απο μερικούς μήνες όταν επισκέφτηκε την περιοχή, γίνεται πράξη η στήριξη των ατόμων με αναπηρία και στην Δυτική Μακεδονία.

Στην Πτολεμαΐδα η Δόμνα Μιχαηλίδου βρέθηκε στο Δημαρχείο Εορδαίας, όπου είχε σειρά επαφών με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους φορέων του αναπηρικού και γονεικού κινήματος της περιοχής. Μίλησε για μία «ιδιαίτερη περιοχή όπου η πυκνότητα των ΑΜΕΑ είναι πολύ υψηλή» και η Πολιτεία οφείλει να την υποστηρίξει «όσο περισσότερο γίνεται, αφενός με οικονομική ενίσχυση και αφετέρου με ενεργητικές πολιτικές, ώστε τα άτομα αυτά να βγουν από τα σπίτια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο για τα ΑΜΕΑ, στην πρόταση σχετικά με την ανάπτυξη ενός πάρκου για άτομα με αναπηρία αιτώντας χρηματοδότηση αλλά και στη λειτουργία Κέντρου υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Στη συνέχεια η κ . Μιχαηλίδου μετέβη στο Κέντρο διημέρευσης και ημιαυτόνομης διαβίωσης για μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα – στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση, και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις κτιριακές εγκαταστάσεις με τους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο χαρακτηρίζοντας  σημαντικό το γεγονός «οτι ξεκινούν οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης με υψηλά στάνταρτς» κι απέδωσε τα εύσημα για την προσπάθεια στο Δήμο Εορδαίας.

Σημείωσε ότι η Πολιτεία με την αξιοποίηση προγραμμάτων προέβη στη χρηματοδότηση του Κέντρου, διασφαλίζοντας τη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης και τη βιωσιμότητα της δομής με κονδύλια από τον Κεντρικό προϋπολογισμό του Υπουργείου, ώστε, «για κάθε άτομο που θα είναι εκεί, εάν είναι άτομο χαμηλής αναπηρίας να προσφέρει 40 ευρώ νοσήλια την ημέρα και 70 ευρώ αντίστοιχα για τα άτομα υψηλής αναπηρίας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς είπε πως ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες όπως και οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό «ύστερα από μία τιτάνια προσπάθεια» και από τις 9 Ομάδες των αντικειμένων εξαρτημάτων και εξοπλισμού υπάρχει ανάδοχος για τις 7 ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης ενώ για τις άλλες 2 ομάδες θα επαναπροκηρυχθεί η δημοπρασία. Οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου που αναλαμβάνει ο Σύλλογος Γονέων –παιδιών φίλων ατόμων με αναπηρία είναι σε εξέλιξη και η δυναμικότητα για την μία δομή είναι από 26-50 άτομα για τη δεύτερη 12 άτομα, σε δωμάτια εκτιμώντας ότι εφόσον οι εναπομείνασες διαδικασίες εξελιχθούν τάχιστα τότε το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι έτοιμο

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου – Μαίρη Κεσκιλίδου

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Related posts

Κάποιος να μας ακούει για να μην πάθουμε άνοια

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 10/7

xristiana

Γνωρίζεις ποια είναι τα σημάδια στο δέρμα που προκαλεί το στρες;

xristiana