News ΑΜΕΑΚεντρική

Θεσσαλονίκη – Special Trip: Σπέσιαλ ταξίδια για «σπέσιαλ» ανθρώπους

28/4/2023 

Το ταξιδιωτικό γραφείο της Μαρίας Μπότσογλου Special Trip εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες και διοργανώνει δράσεις και ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ατόμου, ανάλογα την πάθησή του. «Υπάρχει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση αφού πρώτα ακούσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ενδιαφερόμενος» δηλώνει στο GRTimes.gr η κα. Μπότσογλου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το ταξιδιωτικό γραφείο Special Trip της Μαρίας Μπότσογλου ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις τον Οκτώβριο του 2022 και κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για την κρουαζιέρα και την έκθεση Posidonia Sea Tourism Forum που διεξήχθη 25 και 26 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας από τους εκθέτες.

«Είμαστε ένα ταξιδιωτικό γραφείο που εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σ’ όλη την Ελλάδα και υπάρχει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση αφού πρώτα ακούσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ενδιαφερόμενος, πού θέλει να πάει και τι ποσό θέλει να δαπανήσει» αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Μπότσογλου η οποία έχει εκπαιδευτεί στο κομμάτι του τουρισμού αλλά και στην ειδική αγωγή.

Όπως η ίδια μας εξηγεί «γνωρίζω τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα θέματα της συμπεριφοράς, τι μπορούν να κάνουν και πώς μπορώ να οργανώσω είτε μια δραστηριότητα, μια εκδρομή» επισημαίνοντας πως λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να υπάρξει έτοιμη υπηρεσία. «Θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες, και πάντα ταξιδεύουν με γκρουπ όπου θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες» συμπληρώνει.

1,5 εκατ. άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη

Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική ομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον κλάδο του τουρισμού, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα κινητικότητας ή υγείας και θέλουν εξειδικευμένη εξυπηρέτηση. Επομένως υπάρχει η ανάγκη για την εξειδίκευση του ταξιδιωτικού συμβούλου. Επιπρόσθετα, και για τους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών έχει μια δυναμική και δίνει τη δυνατότητα για να έχουν 12μηνη διάρκεια, διότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες ταξιδεύουν εκτός υψηλής περιόδου.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν 1,5 εκατ. άτομα που έχουν κάποια αναπηρία, ταξιδεύουν στη χώρα τους τουλάχιστον 5 φορές τον χρόνο, αλλά και 3 με 6 φορές ετησίως πηγαίνουν και μακρύτερα» δηλώνει η κα. Μπότσογλου.

Προσβάσιμες περιοχές φιλικές για ΑμεΑ

Νησιά τα οποία έχουν μάλιστα βραβευτεί ως προσβάσιμοι προορισμοί για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως η Κρήτη, η Κως, είναι προτεινόμενα μέρη, καθώς εκεί υπάρχουν μονάδες εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένες για αυτά άτομα.

Ωστόσο και η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, η Χαλκιδική κτλ. δίνουν τη δυνατότητα για εμπειρίες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί από το εξειδικευμένο γραφείο με γνώμονα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου. Η περιοχή του Δέλτα του Αξιού και γενικότερα οι περιοχές Natura δίνουν τη δυνατότητα για παροχές σε άτομα με αναπηρία και επιπρόσθετα και το προσωπικό είναι εξειδικευμένο ώστε να μπορέσει να τα εξυπηρετήσει.

Στη Χαλκιδική γύρω από το δάσος του Χολομώντα υπάρχει περιοχή Natura καθώς και μεταξύ πρώτου και δεύτερου «ποδιού», όπως δηλώνει η κα. Μπότσογλου.

Ποικίλες δράσεις

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες συμμετέχουν σε δράσεις που αφορούν πολιτιστικά γεγονότα, τοπική κουζίνα, τοπικούς χορούς και έθιμα κτλ. Όπως μας εξηγεί η κα. Μπότσογλου «είμαστε σε θέση να προτείνουμε εναλλακτικές δράσεις στην θάλασσα αλλά και στο βουνό παρέχοντας τους ειδικό εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό» εξηγώντας πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες ταξιδεύουν, ωστόσο αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εξυπηρετηθούν για κάποιο πακέτο, «και όταν κλείνουν υπηρεσίες ηλεκτρονικά είτε δεν βρίσκουν το πακέτο που θα ήθελαν, οπότε προτιμούν να εξυπηρετηθούν από προσωπικό σύμβουλο και να είναι σίγουροι ότι αυτό που θα αγοράσουν αυτό θα είναι».

Η κα. Μπότσογλου με την εμπειρία και την εξειδίκευση που έχει, γνωρίζει ποιος χώρος είναι κατάλληλος για ποια πάθηση, «άρα γνωρίζω που θα τον στείλω, για παράδειγμα εάν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και δεν υπάρχει σε κάποιον προορισμό νοσοκομείο, τότε θα επιλέξω άλλο μέρος, ούτως ώστε να ξέρω ότι εάν συμβεί κάτι εκεί θα υπάρχουν οι αντίστοιχες παροχές» αναφέρει και προσθέτει «θέλουν να αισθάνονται σίγουροι ότι κάποιος θα τους συμβουλεύσει και να ξέρει ότι θα τους καλύψει από την αρχή μέχρι το τέλος, να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να ξέρουν ότι κάποιος θα τους στηρίξει ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Επισκέψεις σε οινοποιεία, πολιτιστικούς χώρους, συνεταιρισμούς

Άλλη μια δράση που προτείνεται για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι τα οινοποιεία – μέλη της Οίνοι Βορείου Ελλάδος, όπου όπως δηλώνει η κα. Μπότσογλου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης, ξενάγησης αλλά και για γευσιγνωσία και οινογνωσία.

Επίσης, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία οργανώνουν ειδικές παραστάσεις, εργαστήρια και δράσεις ανάλογα το μουσείο, για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου τους δείχνουν ή εξηγούν τι είναι τα εκθέματα, ποια περίοδο καλύπτουν και γιατί είναι σημαντικά.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη ο Συνεταιρισμός Γυναικών Γουμένισσας οργανώνει εργαστήρια παρασκευής γλυκών και άλλων εδεσμάτων, ενώ και στον Χορτιάτη κοντά στο καταφύγιο υπάρχουν φιλικές προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες περιπατητικές διαδρομές.

Κρουαζιέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ρωτήσαμε την κα. Μπότσογλου για το πόσο φιλική είναι η κρουαζιέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες. «Και στα κρουαζιερόπλοια υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρίες. Υπάρχουν καμπίνες που έχουν τις προδιαγραφές για τέτοια άτομα και το προσωπικό του πλοίου έχει την εκπαίδευση να εξυπηρετήσει» δηλώνει προσθέτοντας «είναι μια καλή λύση να ταξιδέψουν σε ένα ασφαλές, προστατευμένο περιβάλλον, και έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει».

Να σημειώσουμε ότι το ταξιδιωτικό γραφείο Special Trip έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει άδεια από το υπουργείο Τουρισμού, ως μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Προσβάσιμου Τουρισμού ENAT, του Οργανισμού Pantou και του Οργανισμού Εναλλακτικού Τουρισμού.

Πηγή: https://www.grtimes.gr

Related posts

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΕ 80 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

xristiana

Κάλεσμα Για Αιμοδοσία Από Την Εστία Πιερίδων Μουσών

xristiana

Παιδικές Κατασκηνώσεις Δ. Αθηναίων: Πώς Να Υποβάλετε Αίτηση, Πότε Λήγει Η Προθεσμία

xristiana