ΚεντρικήΥγεία

Η βιταμίνη Ε και ο ρόλος της στη γονιμότητα

28/11/2022

Πώς ενισχύει η βιταμίνη Ε τη γυναικεία και την ανδρική γονιμότητα;

Όπως όλες οι βιταμίνες έτσι και η βιταμίνη Ε έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού. Προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα νευρικά κύτταρα και μεταξύ άλλων προλαμβάνει την αναιμία και τις παθήσεις που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο η βιταμίνη Ε ωφελεί τον οργανισμό είναι η ενίσχυση της γονιμότητας.

Ο ρόλος της βιταμίνης Ε στην ενίσχυση της γονιμότητας

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επηρεάζει θετικά την ορμονική ισορροπία. Παρακάτω τα οφέλη αναλυτικά ανά φύλο.

Βιταμίνη Ε και ανδρική γονιμότητα

Ενισχύει την κινητικότητα του σπέρματος

Από τις πιο συχνές αιτίες της ανδρικής γονιμότητας είναι η μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κινητικότητα του σπέρματος επηρεάζεται από λοιμώξεις ή παθήσεις, μπορεί όμως να επηρεαστεί και από τον τρόπο ζωής.

Ενισχύει την ερωτική διάθεση

Σύμφωνα με έρευνες, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, μία ορμόνη που σχετίζεται με την ερωτική διάθεση η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης

Έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες με επαρκή πρόσληψη σε βιταμίνη Ε είχαν έως και 29% περισσότερες πιθανότητες γονιμοποίησης, σε αντίθεση με τους άντρες που παρουσίαζαν έλλειψη και αυτό λόγω του ότι η βιταμίνη Ε βελτιώνει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Βιταμίνη Ε και γυναικεία γονιμότητα

Ενισχύει την επένδυση της μήτρας

Τα 600 mg βιταμίνης Ε την ημέρα θεωρείται η απαραίτητη ποσότητα κατανάλωσης για της γυναίκες. Η επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος αυξάνοντας έτσι το πάχος στην επένδυση της μήτρας.

Βοηθά στη θεραπεία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλεί ορμονική ανισορροπία και επιβραδύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, προκαλώντας έτσι προβλήματα γονιμότητας.

Πόση βιταμίνη Ε χρειάζεστε;

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα 500-1000 mg την ημέρα είναι μία ασφαλής και επαρκής ποσότητα. Η υπερκατανάλωση, δηλαδή η πρόσληψη πάνω από 1000 mg βιταμίνης Ε την ημέρα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και πόνο στην κοιλιά.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων όπως είναι οι ντομάτες, οι ξηροί καρποί, ο κρόκος των αυγών, οι ελιές, η παπάγια, οι κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια και τα όσπρια.

Πηγή πληροφοριών: parenting.firstcry.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορονοϊός και κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικών παθήσεων

xristiana

Έκοψαν το διάσημο δέντρο της Βρετανίας Sycamore Gap: «Πράξη βλακώδους βανδαλισμού»

xristiana

Όχι μόνο η ενυδατική! Τα λάθη που κάνεις κι εμφανίζεις ακόμα περισσότερη λιπαρότητα στο δέρμα

xristiana