ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τη βιομηχανία συσκευασίας – Τι αλλάζει για τις κάψουλες του καφέ

29/11/2022

Τα μέτρα αφορούν σε μια σειρά προϊόντων, από τα κάψουλες του καφέ έως τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. 

Μέτρα που θα αφορούν στη βιομηχανία συσκευασίας αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει μέτρα αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων.

Τα μέτρα αφορούν σε μια σειρά προϊόντων, από τα κάψουλες του καφέ έως τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg, οι κανονισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, όπου παρατηρείται σημαντική χρήση νέου πλαστικού και χαρτιού. Συγκεκριμένα, οι χώρες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δοχεία- συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στα καθημερινά προϊόντα μπορούν να ανακυκλώνονται εύκολα ή να βιοδιασπώνται φυσικά.

Οι κανόνες θα επηρεάσουν τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και η χημική παραγωγή. Στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και ο σχεδιασμός συχνά δυσχεραίνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση.

Τα μέτρα καλύπτουν τα πάντα, από αυτοκόλλητα σε μήλα έως τσάντες μεταφοράς μιας χρήσης.

Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας θα ανακυκλώνεται μέχρι το τέλος του 2025.

«Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη συσκευασία θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και αναθεώρησης. «Οι συσκευασίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση».

Οι κανονισμοί έχουν προγραμματιστεί να εγκριθούν την Τετάρτη.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Απολαμβάνουμε Τη Θάλασσα Με Ασφάλεια»: Ενημερωτική Δράση Στο Μαρκόπουλο

xristiana

18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Του ΕΔΔΥΠΠΥ

xristiana

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες του Βόλου στέλνει ο Δήμος Καλαμαριάς

xristiana