ΚεντρικήΥγεία

Αλλεργίες εξαιτίας των smartphones: Γεμάτα αλλεργιογόνα σύμφωνα με νέα έρευνα

12/11/2022

Κατά μέσο όρο αγγίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο περίπου 2.600 φορές την ημέρα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016. Και αν είστε ευαίσθητοι σε αλλεργίες ή ζείτε με άσθμα, τότε το smartphone σας μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα από μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στις ΗΠΑ.

Η μελέτη έδειξε αυξημένα επίπεδα αλλεργιογόνων για γάτες και σκύλους, καθώς και β-D γλυκάνες (BDG) και ενδοτοξίνες στις επιφάνειες των κινητών. Οι BDG βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων και οι ενδοτοξίνες είναι βακτηριακές τοξίνες που βρίσκονται στο περιβάλλον.

“Τα smartphones έδειξαν αυξημένα και μεταβλητά επίπεδα BDG, ενδοτοξίνης και αλλεργιογόνων για γάτες και σκύλους πάνω σε smartphones ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων”, δήλωσε η Hana Ruran, ασκούμενη στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με αλλεργίες ή άσθμα θα πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα κινητά τους τηλέφωνα, για να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργιών ή εξάρσεων άσθματος.

Είναι δυνατόν να είστε πραγματικά αλλεργικοί στο τηλέφωνό σας;

Ο δρ. Payel Gupta της Αμερικανικής Πνευμονικής Εταιρείας είπε ότι τα αλλεργιογόνα μπορούν να βρεθούν παντού, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των ρούχων και των παπουτσιών. Επομένως είναι λογικό να υπάρχουν και στα smartphones μας.

Ακόμη και τα αλλεργιογόνα της γάτας και του σκύλου, που βρίσκονται στο τρίχωμα των κατοικίδιων, μπορούν να κολλήσουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

“Εάν αγγίξετε το τηλέφωνό σας και στη συνέχεια αγγίξετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας, τότε τα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στη ρινική ή αναπνευστική οδό ή στον βλεννογόνο των ματιών σας”, είπε ο δρ. Gupta.

Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα στο μάτι ή στην αναπνευστική οδό μπορεί να προκαλέσουν απελευθέρωση ισταμίνης και να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας.

“Τα τηλέφωνά μας πάνε παντού μαζί μας, τα τοποθετούμε σε κάθε είδους επιφάνειες και συσσωρεύουν κάθε είδους βρωμιές”, δήλωσε ο δρ. William B. Miller, Jr., ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και εξελικτικός βιολόγος.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το smartphone σας

Δεν υπάρχει ακριβής οδηγία για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το smartphone σας, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να το κάνετε τακτική συνήθεια.

“Το να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας για να αφαιρέσετε ορισμένα αλλεργιογόνα είναι μια σταγόνα στη θάλασσα πιθανών αλλεργικών παραγόντων που σας περιβάλλουν συνεχώς. Αλλά αξίζει να το κάνετε”, είπε ο Miller.

Εάν ζείτε με αλλεργίες ή άσθμα, είναι σώφρον να καθαρίζετε το smartphone σας πιο συχνά, συνέστησαν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

To συστατικό που μειώνει αρκετά τις πανάδες και τις καφέ κηλίδες στο δέρμα

xristiana

Εκδήλωση Για Τα Άτομα Με Αναπηρία Από Τον Δικηγορικό Σύλλογο

xristiana

Ετήσια παράταση στις συμβάσεις έκτακτου προσωπικού σε προνοιακούς φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω covid-19

xristiana